Buyatui (NIDA) neemt omstreden woorden niet terug

06 november 2020 09:25

Door Marcel Beijer

ALMERE – De Almeerse gemeenteraad heeft donderdagavond in meerderheid afstand genomen van de uitspraken van Hassan Buyatui (NIDA). Buyatui weigerde om zijn woorden terug te nemen, zelfs toen burgemeester Franc Weerwind een ernstig beroep daartoe deed.

Buyatui noemde vorige week het indienden van een PVV-motie 'erger dan de gebeurtenissen in Frankrijk'. Hij doelde daarmee op de onthoofding van leraar Samuel Paty en de moorden in de kathedraal van Nice. Later maakte hij PVV-voorman Toon van Dijk uit voor fascist.

Buyatui kwam donderdag niet verder dan dat zijn uitspraken 'misschien wat stevig' waren geweest, maar weigerde zijn woorden terug te nemen, ook nadat verschillende raadsleden hem daar om vroegen. Zelfs toen burgemeester Weerwind Buyatui expliciet verzocht om duidelijkheid te scheppen, hield het raadslid de lippen op elkaar. 'Ik wou het hierbij laten'.

Motie van afkeuring

De PVV diende daarop een motie in die de raad opriep om de uitspraken van Buyatui af te keuren. Die werd in meerderheid aangenomen. Alleen de fracties van GroenLinks, PvdA en (uiteraard) NIDA stemden tegen. Fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) noemde de uitspraken 'kwalijk', maar vond een motie 'niet het juiste instrument' om Buyatui daarop te wijzen. Opmerkelijk was dat de fracties van ChristenUnie en VVD verdeeld stemden. Een aantal liberalen vond de uitspraken van Buyatui vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Fractievoorzitter Ulysse Ellian stemde wel voor en hield daarbij een aangrijpend betoog over hoe zijn eigen familie gebukt ging onder islamisme.

Weerwind

Ook werd duidelijk dat burgemeester Franc Weerwind eerder deze week een vertrouwelijk gesprek heeft gevoerd met Buyatui waarin hij duidelijk maakte dat hij bepaalde woorden niet accepteert. De burgemeester mocht daar, uit hoofde van zijn functie, niet over uitweiden, Buyatui wilde dat niet. Wel gaf hij aan dat hij als moslim voor eenheid in de raad staat. "Ik keur de gebeurtenissen in Frankrijk af, ik ben zelf leraar. Het greep me aan dat een collega onthoofd wordt. Maar de PVV zorgt juist voor verdeeldheid in onze stad. Ik wil verbinden. Help mij mee om de radicale islam geen voet aan de grond te geven in Almere.'
Toon van Dijk (PVV) geloofde niets van die woorden. "Meneer Buyatui heeft opgeroepen om in Almere onderdak te bieden aan CCIF, een Franse moslimorganisatie die aantoonbaar betrokken is bij de moord op Samuel Paty. Hij zegt het één, maar doet het ander."

AP/OPA

In de schaduw van de opmerkingen van Buyatu deed ook fractieassistent René Dekker van AP/OPA vorige week nog een opmerkelijke uitspraak toen hij tot twee keer toe de radicale islam 'beter dan de gewone islam' noemde. In tegenstelling tot Buyatui neemt Dekker die woorden wel terug. "Ik gebruikte het woord 'radicaal' waar ik 'consequent' bedoelde. Ik heb namelijk best respect voor iemand die consequent zijn geloof belijdt. Maar ik steun natuurlijk niet de radicale moslims die tot geweld over gaan. Een domme vergissing. Ik heb mijn excuses aangeboden aan Toon van Dijk en die heeft hij geaccepteerd."

Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) noemde de uitspraken van Buyatui (achtergrond) kwalijk, maar stemde tegen. (Archieffoto: aangeleverd)