Burgemeester sluit notariskantoor Prinsze voor ondermijning

25 november 2020 10:20

ALMERE - Burgemeester Weerwind heeft in afstemming met politie en Openbaar Ministerie besloten het notariskantoor van Maarten Prinsze voor de duur van zes maanden te sluiten, nadat hem bekend is geworden dat vanuit dit notariskantoor criminele activiteiten worden gefaciliteerd. Het is voor het eerst in Nederland dat het bestuursrecht op een dergelijke wijze wordt ingezet in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Recherchechef Johan van Hartskamp van de politie Midden-Nederland bevesgtigt tegenover deze krant dat het betreffende notariskantoor onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek, waar dat onderzoek over gaat, wil hij niet kwijt maar stelt wel dat het notariskantoor 'criminelen vanuit de onderwereld faciliteert om geld wit te wassen in de bovenwereld."

Hartskamp is tevreden met de stappen die Weerwind zet. "Dat komt omdat er grote zorgen zijn over de veiligheid van omwonenden en eventuele klanten. De criminele loop moet eruit."

Geen naam

Officieel brengen gemeente en politie geen naam naar buiten, maar desgevraagd bevestigt Hens Meengs van het Koninklijk Notarieel Broederschap dat het om het kantoor van Maarten Prinsze aan de Transistorstraat gaat. In 2017 kwam die al in opspraak toen de politie en FIOD een inval deden in zijn kantoor en zijn woning. De notaris werd toen aangehouden en kwam twee weken in voorarrest te zitten. Begin dit jaar werd de notaris, die al jaren in Almere actief is, door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden uit zijn ambt gezet vanwege 'een ernstig verwijtbare misstap' en 'ontoelaatbare gedraging'. Het ging daarbij om een vals opgemaakte brief. Eerder was hij al twee maanden geschorst. Prinsze ging in beroep, maar moet nu op last van de burgemeester zijn kantoor voor zes maanden sluiten.

Zwaarwegende informatie

De politie heeft zwaarwegende informatie dat Prinsze criminelen faciliteert in hun activiteiten, dat er sprake is van een gevaar voor en een ernstige verstoring van de openbare orde. Op grond van de APV van Almere is de burgemeester bevoegd een voor het publiek openstaand gebouw in het belang van de openbare orde voor een bepaalde duur geheel of gedeeltelijk te sluiten. Doel van de tijdelijke sluiting is om de openbare orde te laten herstellen en de loop naar het pand voor criminele activiteiten eruit te halen en daarmee herhaling te voorkomen.

Veiligheid

In het Actieplan Veiligheid 2019-2022 is opgenomen dat de gemeente Almere de komende jaren extra investeert in het voorkomen en bestrijden van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. In de aanpak wordt nauw samengewerkt met onder andere politie en Openbaar Ministerie. Wie zaken ziet die niet kloppen kan dat melden bij de wijkagent (via politie.nl), gemeente, of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.