Burgemeester Franc Weerwind trots op Almeerders

27 maart 2020 15:20

‘Wel grote zorgen om de afvaldumpingen’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind werkt op dit moment zoveel mogelijk vanuit huis. Af en toe moet Weerwind wel de stad in. “Alleen als het niet anders kan, met gepaste afstand.”, zegt hij. “Maar het werk gaat gewoon door. “Ik zie dat het gros van de Almeerders zich goed aan de regels houdt, daar ben ik trots op.”
Almere DEZE WEEK zocht hem thuis op en sprak met hem.

Hoe staat het met de handhaving van de Noodverordening in Almere?

Ik spreek de mensen in eerste instantie aan op hun eigen verantwoordelijkheid. We hebben handhavers en toezichthouders op straat en zij doen dat ook nadrukkelijk. Het gros van de Almeerders houdt zich aan de regels, alle complimenten voor hen. Het was mooi te zien hoe goed het ging op de markt. De marktondernemers werken ook constructief mee. Zo kan ik de markt door laten gaan.

Maar er zijn wel opvallend veel afvaldumpingen in de wijken.
Wij doen er alles aan om Almere schoon te houden. Maar we zien een enorme toename van illegale afvaldumpingen. Naast vuilcontainers stapelen enorme bergen afval, huisraad en bouwafval op, en we zien zelfs dumpingen in de natuur.
Er wordt dagelijks een extra ronde gereden om de dumpingen op te ruimen, maar dat is helaas niet voldoende. We snappen dat mensen deze tijd gebruiken om iets aan hun huis of bedrijf te verbeteren. Breng het dan naar één van de recyclingperrons. En ja, het kan drukker zijn dan normaal. Door de nieuwe maatregelen kunnen er minder mensen tegelijk hun afval wegbrengen, er mogen maximaal zes auto’s en twee personen per auto tegelijkertijd op de recyclingperrons, en hebben wij door zieke medewerkers minder collega's om te helpen. Ook een afspraak via de website om grofvuil op te laten halen is mogelijk.

Hoe zit het met de BOA’s? Wat mogen die?
De Bijzondere Opsporingsambtenaren hebben wat meer bevoegdheden gekregen op meerdere gebieden om mensen aan te spreken. Ze staan in nauw contact met de politie. Als er niet naar een BOA wordt geluisterd en de situatie gaat boven hun bevoegdheid uit, dan halen ze de sterke arm (de politie) erbij. Almeerders moeten zeker naar onze BOA’s luisteren.

U bent op pad gegaan om met jongeren te spreken. Was het ‘oei daar is de burgemeester?’
Ik werd op voetbalveldjes en skatebanen waar ze samen komen warm ontvangen. Jongeren staan open voor het gesprek. Ik ben vader van drie kinderen. Met hen ga ik ook open het gesprek aan. Dat vraag ik aan alle ouders. Neem dit serieus en spreek je eigen kinderen hierop aan.

Heeft u ook contact met de ouderen in Almere?
Zeker. Binnen de regels ga ik bij hen kijken. Ik sta met een aantal senioren in Almere in persoonlijk contact. Ik bel hen, zij bellen mij. Zo krijg ik een beeld hoe het bijvoorbeeld toegaat in verzorgingstehuizen en bij hen thuis. Ze vertellen me hoe goed ze door de omgeving worden gesteund. Mensen houden afstand, maar als ze boodschappen voor een oudere hebben gedaan, zetten ze tas gewoon voor de deur. De kerken in Almere doen goed werk. Ze zamelen voedsel in, ook voor de voedselbank. Ze steunen de mensen niet alleen in woord maar ook in daad.

Een gezin dat het financieel zwaar heeft. Wat moet dat doen?
In het college hebben we het daar deze week uitgebreid over gehad. De wethouders Froukje de Jonge en Roelie Bosch hebben dit hoog op de agenda gezet. Op https://www.almere.nl/nc/wonen/zorg-en-welzijn/informatie-over-het-coronavirus/is daar alle info over te vinden. Als mensen problemen hebben, moeten ze zeker met de gemeente contact opnemen. 14036 bellen gaat gewoon door. PLANgroep is in Almere de organisatie waar burgers die kampen met schuldenproblematiek zich kunnen aanmelden voor ondersteuning. PLANgroep doet een screening en bepaalt vervolgens welk traject een klant kan volgen. Op plangroeponline.nl/almere staat meer informatie.

Hoe gaat het me u persoonlijk?
Ik ben gelukkig nog gezond. Ik word digitaal omringt door mensen met wie ik ook telefonisch in gesprek ben. Maar ik maak we wel grote zorgen om de samenleving. Ik zit in mijn huis in volstrekt isolement. Ik doe alle vergaderingen online. Er zijn uitzonderingen waarin ik personen echt live moet spreken. Maar mijn moeder spreek ik regelmatig via facetime, die kan ik niet bezoeken.
Thuis werken voelt niet als opgesloten zitten. Ik ontspan me door goede boeken te lezen en er even helemaal uitgaan. En ja hoor, ik kijk ook wel eens naar Netflix.

Wat wilt u de Almeerders nog op het hart drukken?

Houd je aan de richtlijnen van de Rijksoverheid. Werk aan je weerbaarheid, leef en eet gezond. Blijf creatief en kijk om naar mensen in je directe omgeving. Ik krijg van mensen kaartjes toegestuurd waarin ze me een hart onder de riem steken. Ik ben daar door geroerd. Stuur ook je naasten, of ouderen in de buurt een kaartje of een briefje. Daarmee ondersteunen we elkaar.

 

Gerelateerd

X