Burgemeester bezorgd over besmettingen

31 juli 2020 08:40

Door Robert Mienstra

ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind maakt zich grote zorgen over het gedrag van de Almeerders. Een aantal weken geleden gaf hij de bewoners nog complimenten voor hun omgaan met de corona-regels. Nu is hij bezorgd over de vele Almeerders die de regels niet meer of slecht volgen. "Als het aantal besmettingen ook bij ons oploopt, kan ik niet anders dan ingrijpen", stelt de burgemeester.

"Ik zie in de winkelstraten dat mensen zich niet meer aan het eenrichtingverkeer houden. Op terrassen zie ik grote groepen mensen dicht bij elkaar zitten. Jongeren hangen in groepen en mensen vieren feestjes in familie- en vriendenverband en laten de regels daarbij teveel los. Die mensen hebben niet begrepen dat de situatie rond het coronavirus nog steeds zeer ernstig is. Ook in Almere kunnen er nu elk moment brandhaarden optreden. Het is er mij alles aan gelegen om dat te voorkomen."
Weerwind kan bijvoorbeeld als maatregel de sluitingstijden van horeca aanpassen of gebieden of locaties sluiten. Liever ziet hij dat iedereen zich aan de regels blijft houden. "Daarom zetten we onze handhaving actief in en doe ik hierbij een belangrijke oproep aan alle Almeerders: Hou vol, blijf alert en houdt afstand: ook op feestjes en bijeenkomsten met collega's, familie of vrienden. Feestjes vieren, dicht op elkaar, zoals we dat gewend waren kan gewoon niet meer, ook niet in familieverband", stelt Weerwind.

Gevaar

In Almere is een lichte stijging van het aantal besmettingen zichtbaar. Vorige week was er in de stad weer een coronadode te betreuren. "In onze regio is het reproductiegetal 0,9 (1 besmette inwoner besmet 0,9 anderen). Dat is relatief laag. In de regio Amsterdam- Amstelland is dat getal 2,9. Veel Almeerders werken in Amsterdam of bezoeken familie en vrienden over en weer. Daar ligt dus een risico voor onze stad. Nu het aantal besmettingen landelijk en internationaal toeneemt en we niet alert zijn op het houden aan de maatregelen, dan komt ook Almere echt aan de beurt", stelt Weerwind bezorgd. "De studenten keren terug naar de stad, mensen komen terug van vakantie. Iedereen in Almere moet zich nu strikt aan de regels houden, anders krijgen we hier ook besmettingshaarden met alle ellende van dien. Daarom zit ik er nu bovenop."

Mondkapjes

Weerwind ziet op dit moment nog geen reden om te experimenteren met de mondkapjesplicht. "Als we ons gedrag niet veranderen, en mondkapjes hieraan kunnen bijdragen, dan zie ik geen andere mogelijkheid om die verplichting wel in te stellen bij bepaalde omstandigheden. Mocht het aantal besmettingen ook hier toenemen zal ik, geadviseerd door de professionals waaronder de GGD, niet schromen maatregelen in te zetten.", zegt Weerwind. "Er is nog geen vaccin, we zijn zelf de oplossing", stelt Weerwind. "De 1,5 meter moeten we vasthouden, blijf weg van drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis, was vaak je handen en laat je testen bij klachten, en blijf in dat geval thuis. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Anders gaat het in Almere ook mis, net als bijvoorbeeld in Rotterdam."

Laten testen

In Almere is in de brandweerkazerne aan de Markerkant 15-13 een teststraat aanwezig. Daar komt waarschijnlijk een tweede teststraat bij. Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test door de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Mensen die geen auto hebben kunnen dit telefonisch aangeven. Daarbij wordt dan besproken of en hoe de testlocatie lopend, op de fiets, met de scooter of scootmobiel bereikt kan worden.

Burgemeester Franc Weerwind: 'Iedereen in Almere moet zich nu strikt aan de regels houden' (Foto: Maarten Feenstra)