Buikriem moet aangehaald worden

07 juni 2019 09:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – De sky is niet meer de limit in financieel Almere. In een circulaire op 31 mei berichtte de rijksoverheid aan de gemeente dat er minder geld komt van het Rijk. Voor de periode van 2019 tot en met 2023 is de korting op het gemeentebudget 40,2 miljoen euro, dit is het totaal op te lossen tekort zoals op dit moment voorzien. Afgelopen donderdagavond werd de gemeenteraad in een technische toelichting bijgepraat over de financiële tegenvaller.


De oorzaak van de tegenvaller is dat het Rijk in 2018 minder uitgegeven heeft dan begroot. Als het Rijk minder uitgeeft, dan krijgen de gemeenten ook minder geld. Zou het Rijk meer uitgegeven hebben, dan krijgen gemeenten meer. Dat het Rijk minder uitgeeft, komt enerzijds doordat de belastingopbrengsten als gevolg van de lagere economische groei. Anderzijds wordt verwacht dat lonen en prijzen minder stijgen, waardoor de kostenstijging voor het Rijk lager uitvalt.
Voor Almere kwam de korting toch wel als een donderslag bij heldere hemel. “We vermoedden wel dat er iets aan zat te komen, maar een korting van deze omvang zagen we niet aankomen”, zei de ambtenaar die de korting aan de raadsleden toelichtte, “dit kwam voor veel meer gemeenten als een verrassing. Eigenlijk zijn we door het Rijk op het verkeerde been gezet.”
Naast de korting is er wel een meevaller in het sociaal domein. De gemeente krijgt daar voor de jaren 2019 tot en met 2021 17 miljoen extra middelen voor de jeugdzorg.

Dilemma


Door de korting is het geld dat het college wilde inzetten voor een aantal beleidsvoornemens verdampt. De gemeenteraad komt nu voor een dilemma te staan: moeten alle beleidsvoornemens die in de perspectievennota staan nog wel worden uitgevoerd, zijn bezuinigingen een optie of moet de gemeente haar spaarpot aanspreken? “Daar gaat u als raad over”, stelde de ambtenaar.
Over een paar weken staat de perspectievennota in de gemeenteraad op de agenda. De korting zal verwerkt moeten worden in de begroting. Dat zal waarschijnlijk deze zomer gebeuren. Waar de pijn gaat zitten is dan aan de raad.

Gerelateerd

Woodstock
Rijbewijs in een dag
X