Bouw circulaire Beverbrug en Rondje Weerwaterbrug kan van start

17 juni 2020 10:00

ALMERE – Ook de bouw van de twee circulaire bruggen op het Floriadeterrein gaat binnenkort van start. Met het verkrijgen van de omgevingsvergunningen kunnen de Beverbrug en de Rondje Weerwaterbrug worden gerealiseerd door Bruggencampus Flevoland-Floriade en Reimert Bouw en Infrastructuur.

De Rondje Weerwaterbrug is de fiets- en voetgangersbrug die als onderdeel van het Rondje Weerwater het Vogeleiland met het Floriadeterrein verbindt. Bij de andere brug, van het Vogeleiland naar het Utopia-eiland, moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. Deze zogenoemde 'Beverbrug' bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel. "Het ontwerp wordt nu afgerond. Dat is een kwestie van de puntjes op de i zetten en volgens de planning starten we dan in juli met de bouw", zegt projectmanager Dirk van Hoef van Reimert.

Almeerse grondstoffen

De bruggen zijn ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk en worden grotendeels gemaakt van materiaal uit Almeerse reststromen. "De grondstoffen krijgen zo een tweede leven waardoor een bijdrage wordt geleverd aan CO2-reductie en circulaire economie. Bijkomend voordeel in deze huidige tijd is dat wij niet afhankelijk zijn van vertraging door import van grondstoffen en materialen", aldus Van Hoef.

Bruggencampus Flevoland-Floriade

Bruggencampus Flevoland-Floriade is een initiatief van de provincie Flevoland en gemeente Almere, gericht op ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen. In Nederland moeten de komende jaren 40.000 bruggen worden vervangen. In dat kader wordt binnen de bruggencampus samen met de markt, onderwijs en wetenschap geïnnoveerd door onder andere bestaande bruggen en materialen een 'tweede leven' te geven en via een gezamenlijk dataplatform ontwerp, samenwerking en realisatie te optimaliseren.

Impressie van de Beverbrug, ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk.

X