Bonifatiuskerk krijgt muurschildering Stravinsky

14 augustus 2018 08:32

Door Marcel Beijer
MUZIEKWIJK – De nieuw te bouwen Sint Bonifatiuskerk in Muziekwijk krijgt unieke kunstwerken aan de muren. Het betreft fragmenten uit een 72 meter lange wandschildering van de bekende Frans/Russische kunstschilder Théodore Stravinksy.


De bouw van de Rooms Katholieke kerk, die zal verrijzen naast de Intratuin aan de Youri Egorovweg, moet voltooid zijn in de herfst van 2019. De omgevingsvergunning is inmiddels door de gemeente verstrekt, zo laat bouwpastor Sandor Koppers weten in het parochieblad.

Aantal katholieken neemt toe

In tegenstelling tot het landelijke beeld neemt het aantal katholieken in Almere toe. Dat heeft deels te maken met het aantal nieuwkomers in de stad, veelal uit landen waar het katholieke geloof nog intens wordt beleden. Daarbij hoort ook frequent kerkbezoek. De katholieken maken in Almere nu gebruik van oecumenische kerkcentra (Goede Rede, De Drieklank, De Lichtboog), waar dus ook protestanten gebruik van maken. In de nieuwe Sint Bonifatiuskerk kunnen de katholieken hun religieuze uitingen laten staan. Zo is in katholieke kerken het tabernakel duidelijk zichtbaar. Daar wordt het Heilig Sacrament (de hosties, oftewel het lichaam van Christus) bewaard. In tegenstelling tot oecumenische gebedshuizen, zijn in katholieke kerken beelden te zien, wordt wierook gebruikt en zijn dikwijls religieuze kunstwerken prominent aanwezig.

72 meter


De Bonifatiuskerk in Muziekwijk krijgt ook kunstwerken, die ook nog eens zeer bijzonder zijn. Het betreft fragmenten uit een 72 meter lange wandschildering, die Théodore Stravinsky in 1968 aanbracht op de muren van de (in 2005 gesloopte) Sint-Willibrorduskerk in Almelo. Het betreft een zogenoemd ‘fries’ (verhalende voorstelling) met 24 afbeeldingen uit het leven van Jezus. Om de unieke kunstwerken van Strawinsky te behouden zijn ze voor de sloop van de kerk via een ingewikkeld procedé op linnen doek gezet. De panelen zijn opgeslagen in houten boxen en zullen na enkele kleine restauraties aan de wanden van de Almeerse St. Bonifatiuskerk worden bevestigd.

3,2 miljoen euro


De bouw van de nieuwe kerk kost 3,2 miljoen euro. De financiering is rond. Bekostiging is geregeld via het Bisdom en door geldwervingsacties onder gelovigen. Door een bezuiniging van 1,5 miljoen euro is afgezien van een 40 meter hoge toren. Wel komt er een Mariakapel en ontmoetingsruimte. Er zijn nog twee aannemers in de race voor de bouw: Reimert en Jorritsma. Onder de kerkgangers loopt momenteel een 250 euro-actie om geld in te zamelen voor de inrichting.

Théodore Stravinsky


Théodore Stravinsky (1907-1989) is de zoon van componist Igor Stravinsky. Zijn werk bestond vooral uit schilderijen, tekeningen en muurschilderingen. Hij ontwierp de wereldberoemde ramen voor de Christus-Koning-Kerk in het Zwitserse Fribourg en de mozaïeken in de Sacré Coeur in Genéve. Van zijn vrije schilderwerken hield hij tentoonstellingen in Parijs, Toulouse, Rome, Milaan, Londen, New York, Zürich, Bern, Lausanne en Neuchâtel.

Gerelateerd

X