Binnen een week cameratoezicht in Kruidenwijk

13 juni 2016 15:17

KRUIDENWIJK - Vervoerder Connexxion heeft van zondagavond 20.30 uur tot maandagmiddag 14.45 uur de lijnen 6, 7 en 153 niet door Kruidenwijk laten rijden nadat de bussen op deze lijnen drie dagen achter elkaar door jongeren zijn bekogeld met stenen. Dat gebeurde bij de haltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West. Na spoedoverleg maandagochtend is besloten dat er op die plekken binnen een week cameratoezicht komt.


Dat meldde burgemeester Franc Weerwind in een persbijeenkomst, maandagmiddag 13 juni. Naast het cameratoezicht zegde de burgemeester toe extra ‘menskracht’ in te zetten in de vorm van politieagenten en toezichthouders en zijn inmiddels de kleine steentjes rondom de boompjes en beplanting op het Saffraanplein verwijderd. “Wij willen een stad waarin iedereen zich veilig voelt, ook in het ov. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen keur ik dan ook af. Het gedrag van die jongeren is totaal onacceptabel. Daarom ben ik dan ook, samen met Connexxion en de politie om tafel gegaan omdat we samen de verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid in de openbare ruimte.”
Connexxion noemde het eerder ‘onverantwoord’ om het personeel nog door de Kruidenwijk te laten rijden. Vrijdag- en zaterdagnacht bekogelde een grote groep jongeren van zeker dertig personen bussen die over de busbaan reden. Ook forceerden vier jongeren een deur en sprongen de rijdende bus uit. Zondagavond werd een busje met twee veiligheidsmedewerkers bekogeld.
Connexxion is tevreden met de genomen maatregelen maar zal intensief contact houden met de burgemeester en politie. Dat bussen van Connexxion vanwege de veiligheid van de chauffeurs en passagiers moesten stoppen met rijden, is nog niet eerder in Nederland voorgekomen.

2 aanhoudingen


Plaatsvervangend korpschef van de politie Flevoland John Ebbink kon melden dat er het afgelopen weekend twee verdachten zijn aangehouden. Over de identiteit van deze daders wil hij niks zeggen. Dat er in Kruidenwijk een grote groep jongeren, van wisselende samenstelling, overlast veroorzaakt, is al lange tijd bekend. “Het zijn jongeren met de Nederlandse nationaliteit met een Noord-Afrikaanse achtergrond. Maar overlast van groepen jongeren is niet specifiek een probleem van Kruidenwijk, dat speelt in de hele stad”, zegt burgemeester Weerwind. “Wij hebben hier een groeps- en een individuele aanpak voor waarin zorg, onderwijs en justitie allemaal een rol spelen. Ik zeg nu: geef de mensen die overlast veroorzaken een naam en een rugnummer. Ook betrekken we ouders en de omgeving erbij. En spreek elkaar aan op slecht gedrag. Dit soort dingen doe je niet. Besef dat dit niet kan en dat wij dit gedrag niet accepteren.”
Inmiddels hebben zowel de SP als VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college en burgemeester over de kwestie. De SP vraagt zich af of er alles aan is/wordt gedaan om de overlast van jongeren tegen te gaan. VVD stelt vragen over de inzet van extra surveillanten (15 fte) in Connexxion-bussen, na een gewapende overval op een bus op de Oldewierde, vorige week.

Politiechef John Ebbink doet een oproep aan Almeerders: "Is er overlast? Meld het ons. Nu is de boel geescaleerd en dan komen de verhalen boven water. Maar het meeste is niet bij ons bekend."

Gerelateerd

X