Bijzondere eindmusical in bioscoop

03 juli 2020 09:15

ALMERE – Theatergezelschap BonteHond en educatietak KIDD (Kunst Is Dichterbij dan je Denkt) bedachten een alternatieve groep 8 musical om de scholieren hun basisschooltijd toch op een bijzondere manier te kunnen afsluiten. Met deze speciale digitale eindmusical konden leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, toch samen een musical maken en opvoeren. Deze week gingen de musicalfilms in première. En op een wel heel bijzondere plek: in de grote zaal van de Kinepolis-bioscoop in Stad.

Hoe maak je een eindmusical ten tijde van Corona? Veel scholen zaten dit jaar met de handen in het haar. Samen repeteren op school kon lange tijd niet. BonteHond en KIDD bedachten daarom een alternatief. Met een interactief script vol regieaanwijzingen, instructievideo's en danstutorials konden leerlingen vanuit huis repeteren. Leerlingen namen zelf korte video's op, die vervolgens gemonteerd werden tot een eindmusical per klas op film. Dankzij een samenwerking met Collage en FleCk deden er 14 klassen uit Almere en Lelystad mee.

Première

Deze week waren alle films af. Er werd een digitaal proostmoment georganiseerd waar de deelnemende klassen samen met de makers het eindresultaat konden vierden. Al video-bellend kwam iedereen bij elkaar, om daarna zelf de film te bekijken. Voor sommige scholen gebeurde dat niet op school, maar op groot scherm in de bioscoop.

Afscheid

Achtstegroepers van basisschool de Vuurvogel namen hiervoor het initiatief en belden de bioscoop. En met succes. Samen met hun ouders liepen ze over de rode loper de bioscoopzaal in. Voor leerlingen van basisschool Het Kristal was het nog een verrassing. Sabrina Meerwijk, leerkracht groep 8 op basisschool Het Kristal, : 'Voor onze klas gaan veel leuke dingen niet door. Geen kamp, geen traditionele musical, niet wennen op de middelbare school. We wilden de kinderen toch een leuk afscheid geven. Zo ontstond het idee om de film te vertonen op groot scherm, in de bioscoop. Zo'n afscheid verdienen de kinderen zeker'.

Leerlingen van groep 8 bekijken hun eigen musical in de bioscoop. (Foto: aangeleverd)