Bewoners presenteren programma buurtfestival Enter Almere Haven

13 januari 2020 10:23

Door Petra Onderwater
HAVEN – Veertien totaal uiteenlopende acts en kunstprojecten zijn geselecteerd voor het tweedaagse kunstenfestival Enter Almere Haven in juni. Het programma is samengesteld door bewoners uit de Meenten/Grienden, Wierden/Laren en Haven Centrum en werd zondag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Corrosia. “Het is een heel divers programma geworden, waarin eigenlijk alle disciplines wel zijn vertegenwoordigd. Van theater, kunst, circus, dans en muziek tot een feestelijke parade”, vertellen projectleiders Lourens Formsma en Anne Marije Wilmink. “Mooi om te zien dat er ook vier Almeerse inzendingen zijn gekozen en dat er projecten zijn geselecteerd waaraan ook bewoners en bezoekers kunnen meewerken.”

 

Enter Almere Haven vindt op 6 en 7 juni gelijktijdig plaats in de drie bovengenoemde buurten in Haven. Het is een initiatief van Corrosia, naar het voorbeeld van het festival ENTER BXL in Brussel. Tijdens de bijeenkomst in Corrsosia werd zondag teruggeblikt op het traject dat een jaar geleden startte met een oproep aan professionele makers om plannen in te sturen voor het Almeerse festival. Uit de inzendingen stelde een redactieraad van tien Almeerders een catalogus samen waaruit bewoners uit de deelnemende wijken vervolgens hun festivalprogramma kozen. “Daarnaast kon ook het publiek stemmen op hun favoriete inzending. De publiekswinnaar is uiteindelijk verhalencafé de Biechtbak geworden, een café in een leegstaand winkelpand aan de Markt waar je verhalen kunt horen of vertellen.”

 

Festivalhart
De Markt wordt ook het hart van het festival. Het programma gaat daar op zaterdag 6 juni centraal van start met een familieconcert om 12.00 uur. “De wijken hebben verder hun eigen programma samengesteld. Een aantal acts is door meerdere wijken gekozen en is dus meerdere keren te zien”, vertellen Formsma en Wilmink. “In alle drie de wijken wordt bovendien de Grote Buurt Parade georganiseerd, met muziek, dans en zelfgemaakte paradekunstwerken. De drie parades komen zondag aan het einde van het festival uiteindelijk samen op de Markt. Daar wordt het festival ook weer centraal afgesloten met een muzikaal feest.”

 

Programma centrum
In het centrum van Haven is gekozen voor de projecten Bamboestiek (een piramide van bamboe die wordt gebouwd met bewoners), de voorstelling ‘I lost my mom at the supermarket in Corrosia’, het Parade-atelier op de Markt, muziek van Inner Circle (de Almeerse accordeoniste Caroline in ‘t Veld) en voordracht door de Almeerse schrijver en Havenaar in hart en nieren Bram Koedam.

 

Programma Meenten/Grienden
In de Meenten/Grienden staan op het programma: Pie in the Sky (circustheater met workshop), het
Parade-atelier, Spraakwaterval van de Almeerse woordkunstenaar Mart Schalken, de Dirt Road Music Band (bluegrass), Dance Connects Club, de Verrukkelijke Vuilnismannen, voordracht door de Almeerse schrijver Bram Koedam en de Enter Parade naar de Markt.

 

Programma Wierden/Laren
In de Wierden/Laren is gekozen voor het kunstproject Groeisel van de Almeerse kunstenaar Anke Portier (met voortraject in de wijk van een maand), de Verrukkelijke Vuilnismannen, Circustheater (met workshop), wereldmuziek op het strand bij Haddock door Mehmet Polat en de Dirt Road Music Band – Bluegrass, voordracht door de Almeerse schrijver Bram Koedam, een circuslunch met voorstelling Banananas, het Parade-atelier en de Enter Parade naar de Markt.

 

Vooruitkijken
Na de terugblik en de presentatie van de programma’s werd ook vooruitgekeken, want er moeten nog een hoop praktische zaken worden geregeld. “Er moet een blokkenschema worden gemaakt met exacte locaties en tijden, er moet nagedacht worden over de aankleding en de randprogrammering. Wie kan er allemaal nog meer bij het festival worden betrokken en op welke manier? En hoe maken we het festivalprogramma in de drie wijken tot een samenhangend geheel? Er is nog veel werk aan de winkel.”

Het festival is geprogrammeerd en georganiseerd door bewoners uit Haven, maar voor alle Almeerders toegankelijk. Meer informatie: www.cultureelcentrumcorrosia.nl/enter-almere-haven

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
123inkt