Bewoners Noorderplassen keren zich tegen mogelijke komst Haddock

14 mei 2019 08:52

Door Marcel Beijer
NOORDERPLASSEN – De bewoners van Noorderplassen keren zich tegen de mogelijke komst van jachthaven Haddock. Volgens hen wordt daarmee de belasting op de plas te groot, wat kan leiden tot onveilige situaties en milieuoverlast.


De Vereniging van Eigenaren (VvE) Noorderplassen is ontstemd over de stelligheid waarmee eigenaar Philippe van Thiel ervan uitgaat dat Haddock zich gaat vestigen aan de Noorderplassen. De camping en de jachthaven waren buren van elkaar op het Floriadeterrein. Daar moesten beide ondernemers vertrekken. Bij het Schateiland op de Noorderplassen zouden ze opnieuw buren worden. Van Thiel heeft zelfs al tekeningen klaarliggen en wethouder Loes Ypma (PvdA) heeft toegezegd Haddock te steunen bij het vinden van een nieuwe locatie. Ypma heeft daarbij overigens nooit een toezegging richting Haddock gedaan.

Niet gerust


De Noorderplassen-bewoners zijn daar echter niet gerust op. “We willen gewoon niet dat aan deze plas nog een jachthaven komt”, zegt voorzitter Pim van den Toorn van de VvE. “Het gaat om minimaal 190 boten, misschien meer, en een zeilschool. Dat is een te grote belasting voor deze plas. Dat heeft gevolgen voor het milieu, maar ook de veiligheid. Bij mooi weer is de plas nu vaak al te veel te vol. Bovendien wordt dan de doorgangsvaart bij de camping veel te smal. Dat levert ook gevaarlijke situaties op.” De bewoners wijzen ook op de toekomstige bebouwing van Isla Margarita aan de westkant van de plas. 'Dat geeft ook nog een enorme aanwas aan boten."

Gevaarlijke situaties


Volgens de VvE ontstaan er op de Noorderplassen geregeld gevaarlijke situaties. “Vroeger mocht je hier alleen zeilen”, zegt bewoonster Janny de Bont. “Sinds de plas is opengesteld voor motorbootjes hou je soms je hart vast voor de mensen die er zwemmen. Je moet er toch niet aan denken als straks een kind wordt overvaren. En we merken dat de komst van camping Waterhout voor nog meer drukte zorgt. Met zo’n jachthaven en zeilschool erbij wordt het echt onverantwoord.”

Actie


De VvE Noorderplassen vertegenwoordigt zo’n 250 bewoners. De Bont: “We hebben bij de gemeente informatie gevraagd. Eerst werd bevestigd dat Haddock op Schateiland zou komen, later ontkenden ze dat weer. We moesten het zelf maar aan Van Thiel vragen.”
Pas als de gemeente instemt met de vestiging van een jachthaven aan de Noorderplassen overwegen de bewoners actie te ondernemen. “Formeel weten we namelijk nog niets”, zegt Van den Toorn. “We moeten eerst duidelijkheid van de gemeente krijgen om actie te kunnen ondernemen.”
Enkele bewoners hebben al aangeklopt bij raadsleden van de VVD en PVV. “Die kunnen de kwestie op de politieke agenda zetten."

Gerelateerd

Garagebox
Woodstock
X