Bewoners Inspiratie Inc verlenen gastvrijheid 

31 juli 2018 12:21

Door Robert Mienstra
ALMERE – Drie gezinnen bestaande uit vijf ongedocumenteerde volwassenen en hun zeven kinderen verblijven bij Diamondiaal op het kavel van Inspiratie Inc. Zij zijn daartoe uitgenodigd door bewoners van het kavel. De ongedocumenteerden wonen in enkele tenten en caravans. Politiek gezien zorgde deze situatie de laatste weken voor commotie. Almere DEZE WEEK ging in Oosterwold op bezoek.


“Er verbleven hier oorspronkelijk vier gezinnen”, zegt Amal Abbass-Saal van Inspiratie Inc. Een van de vier is uit zich zelf vertrokken - tegen alle advies in - naar Ter Apel, omdat het zich hier na de commotie niet meer prettig voelde. De overgebleven drie gezinnen leefden in Almere op straat. Die hebben wij gastvrijheid verleend.”
Het beeld dat de gezinnen zo maar bij Inspiratie Inc op Diamondiaal in Oosterwold neerstreken klopt niet volgens Abbass-Saal. “Een gezin is bij ons aangemeld via de Protestantse kerk in Almere. Die kon daar niet meer voor zorgen, het tweede gezin is aangemeld door een inwoner van Almere die onze stichting kende en het zelf geen onderdak kon bieden door ruimtegebrek en het derde gezin met twee kleine kinderen hebben we zelf aangetroffen voor de ingang van het stadhuis. Dat gezin sliep al vijf dagen in het park. Bewoners van Diamondiaal doen niets anders dan deze drie gezinnen een tijdelijke plek met opvang geven.”

 
Juridisch ingewikkeld


De status van de drie gezinnen is juridisch ingewikkeld. Abbass-Saal geeft een voorbeeld. “Een van de Syrische gezinnen was statushouder in Duitsland, maar werd toch uitgezet naar Griekenland. In dat land bleek het niet in het systeem te zitten, dus daar kon het ook niet blijven. Uiteindelijk is het naar familie in Almere gegaan. Die kon het niet huisvesten en schakelde ons in. De kinderen zijn zwaar getraumatiseerd doordat ze gewond raakten bij een gifgasaanval. Om nu alle papieren in aanvragen in orde te krijgen is veel tijd en ook geld nodig. Zo moeten er nog medische gegevens verzameld worden. Wij bieden een plekje, want we willen zo’n gezin niet in een Almeers park laten wonen. Dezelfde problemen zijn er ook voor de andere twee gezinnen. Zolang de dossiers niet compleet zijn, kan een aanvraag voor een status alleen tot afwijzing lijken en dat is niet eerlijk.”

 
Opvang in Almere


In Almere zijn op dit moment zes plaatsen voor ongedocumenteerde alleenstaande mannen bij het Leger des Heils, het Bed, Bad en Brood. Voor gezinnen bestaat in Almere zo’n opvang niet. “Dat klopt”, zegt Abbass-Saal. “In de andere grote steden is die opvang er wel. En natuurlijk zou de gemeente Almere die opvang hier ook moeten realiseren, ook voor de tientallen daklozen in de stad.”

 
Sociaal ondernemerschap


Het verwijt vanuit de politiek dat Inspiratie Inc de kavel Diamondiaal met subsidie overeind houdt, verwijst Abbass-Saal naar het rijk der fabelen. “Het project in Oosterwold wordt zonder één cent subsidie van de gemeente Almere of de provincie Flevoland gerealiseerd. De subsidie die we als Inspiratie Inc gekregen hebben, is besteed aan de bouw van het buurt-thuis Akwaaba, het Kind en Family Centre voor Moeder en Kind in Tussen de Vaarten. Dat heeft niets te maken met de Wooncoöperatie Diamondiaal in Oosterwold. Het gaat hier om wonen en werken, die goed past in de gedachte van Oosterwold. We realiseren vier woonplekken voor families die hun huizen in privébezit zelfstandig kopen; drie woongebouwen voor sociale woningbouw. De financiering is tot stand gekomen met coöperatief woonfonds Woonmere. De mensen die er komen te wonen – zo’n 18 tot 25 huishoudens- moeten een afspiegeling van de samenleving vormen.” Inspiratie Inc realiseert op het binnenterrein een voedselbos en een buurthuis met restaurant voor alle inwoners van Oosterwold. Verder komt er in het voedselbos, dat past in de omgeving, een klaslokaal voor de school in Oosterwold waar lesgegeven kan worden over wat er in het bos gebeurt. “Alles past binnen de doelstellingen van Inspiratie Inc”, zegt Abbass-Saal, “het realiseren van een stabiele inclusieve gemeenschap met sociaal ondernemerschap. Tot nu toe is alles hier in Oosterwold gefinancierd door externe partijen en privé-investeringen, dus zeker niet met subsidie of gemeenschapsgeld."

Gerelateerd

123inkt
Arbodienstverlening 2.0