Bestuur FC Almere was op de hoogte ontbreken VOG omstreden vrijwilliger

11 juni 2020 14:50

Door Robert Mienstra

HAVEN – Het bestuur van FC Almere was twee jaar geleden al op de hoogte van het ontbreken van de VOG van de vrijwilliger bij de meisjesvoetbalafdeling die nu niet meer bij de club mag komen na een veroordeling voor ongewenst seksueel gedrag met een minderjarig meisje van een andere sportbond. Dit melden bronnen uit de voetbalclub.

Op de lijst van aangevraagde VOG's stond de naam van de omstreden vrijwilliger in 2017 al aangevinkt als 'geen VOG' ontvangen. De secretaris van de club heeft destijds bij de coördinator van de meisjesafdeling er op aangedrongen dat hij bij de vrijwilliger om de VOG moest vragen. Dat verzoek lijkt nooit opgevolgd te zijn.
De vrijwilliger was -voordat hij lid was van FC Almere– betrokken bij voetbalclub ASC Waterwijk. Ook in die tijd was hij al veroordeeld geweest voor seksuele intimidatie, stellen ouders.

Verplicht

FC Almere meldt op haar website dat een VOG voor vrijwilligers verplicht is. 'FC Almere beoogt een veilige vereniging te zijn en onderschrijft de gedragsregels zoals die door het NOC*NSF en de KNVB zijn opgesteld. Medio mei 2015 is gestart met het gefaseerd aanvragen van de VOG verklaringen voor alle vrijwilligers'. Betrokkenen melden dat dit door de club zeker twee jaar niet is gehandhaafd. Enkele jaren geleden stonden er nog tientallen namen op de lijst van VOG-aanvragen die niet afgehandeld waren.

In 2016 stelde de toenmalige secretaris van FC Almere nog in een brief aan leden dat voor de rol als trainer en/of leider een VOG noodzakelijk is en dat FC Almere voor de aanvraag zou zorg dragen.

(Foto: aangeleverd)