Beplanting Floriadeterrein en Hortus van start

11 september 2020 10:25

HORTUS - 50.000 heesters, 500 bomen in verschillende maten en 170.000 vaste planten zullen de komende maanden de grond in gaan op het Floriadeterrein en de toekomstige woonwijk Hortus. Deze week werden de eerste exemplaren geplant door Floriade interim-directeur Pieter Cloo.

Daarmee moet de planning van Floriade Expo 2022 op orde blijven. De komende maanden zal het overgrote deel van de vaste planten, heesters en bomen de grond in gaan. Een klein deel van de vaste planten wordt tijdelijk in depot in grotere potten verder opgekweekt, zodat deze volgend jaar uitgeplant kunnen worden. Dat geldt ook voor een klein deel van de bomen. Het gaat hier om bomen die door bouwwerkzaamheden niet eerder geplant kunnen worden. Het is essentieel dat de planten wel zo snel mogelijk de grond in gaan.

Alfabetisch

Samen met Anja Kanters (Donker Groen) en Peter Heutinck (Heutinck Vaste Planten) pakte Pieter Cloo deze week de spade ter hand om de eerste planten in de grond te zetten. Dit is tevens de start van de toekomstige woonwijk Hortus die vorm krijgt als arboretum waarbij alle boomsoorten op alfabet worden geplant. Het idee bij de Floriade Expo 2022 is een strikt alfabetische opzet van de botanische naam, van ongeveer 700 verschillende soorten bomen die in een grid over het Floriadeterrein zijn verdeeld. Ieder kavel bestaat uit een vier meter brede rand waar de bomen de eerste beplantingslaag vormen. Per kavel zijn de beplantingsplannen daarom met zorgvuldig plannen tot stand gekomen.

QR-Codes

Het bedrijf Donker Groep gaat nu aan de slag om alle bomen en beplantingslagen op het Floriade Expo 2022 terrein aan te planten. Dat gebeurt terwijl er overal ook bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Een bijzonder detail is dat toekomstige bewoners en bezoekers van de nieuwe stadswijk Hortus de kenmerken en bijdrage van de bomen en struiken aan hun milieu kunnen volgen met behulp van QR-codes.

De beplanting van het Floriadeterrein is begonnen. (Foto: Donker Groep).