Benefiettocht te paard brengt 2.000 euro op

18 september 2018 05:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – De Almeerse Sophie van Dijk maakt vorige week met haar paard Bella een benefiettocht van Nederhorst den Berg naar het Friese dorpje Twijzel. De eerste stop van de 180 kilometer lange tocht was maandag in Almere. Bella kon hier in een weide van de kinderboerderij overnachten. Met de tocht zamelde Sophie geld in om zieke paarden te kunnen helpen. De tocht bracht 2.000 euro op. “Hiermee kan ik één paard helpen”, aldus Sophie.


De tocht voerde naar het Friese Twijzel, naar het graf van Sophie’s moeder. “Dit is een erg speciale tocht voor Bella en mij”, aldus Sophie. Bella was de lievelingspony van Sophie’s moeder. “Zij overleed in 2002, toen ik acht jaar was. Vanuit Twijzel ben ik toen met mijn vader en zussen naar Almere verhuisd. De paarden moesten we toen wegdoen. Tien jaar later zag ik Bella opeens lopen in de weide in Friesland. Met hulp van mijn familie heb ik haar toen teruggekocht.”
Bella werd een tijd terug heel ziek. “Dat deed mij beseffen dat ze er helaas niet meer voor altijd zal zijn. Niets is voor altijd. En daarom heb ik besloten om mijn droom die ik inmiddels al heel lang heb uitgesteld nu waar te maken. Bella is opgeknapt en we hebben de laatste tijd veel conditie opgebouwd met kilometers maken.”

Graf

De tocht eindigt bij het graf van Sophie’s moeder. “Dat is een speciaal moment voor mij en Bella samen met mijn vader en zussen. De hoefijzers die Bella nu onder haar hoeven heeft gaan eraf. Ik ga nog terug om daarna een hoefijzer van Bella op mijn moeders graf te leggen.”
In april redde Sophie twee Konikpaarden van de slacht. “Na medische zorg zijn ze nu helemaal gezond en zijn ze onderdeel van mijn stal in Nederhorst den Berg waar ik buitenritten organiseer en leasepony’s verhuur. Met de 2.000 euro die ik met deze tocht heb opgehaald kan ik een paard redden van de slacht en om de medische kosten vergoeden om dit paard beter te maken.”
Gemiddeld reden Sophie en Bella 35 kilometer per dag. Ze overnachtten op verschillende plaatsen langs de route. “Ik had een oproep op Facebook gezet met de vraag of mensen een overnachtingsplek voor ons hadden op de route, met een weide voor Bella en een plek voor mijn tentje, want ik laat Bella niet alleen. Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Zoveel mensen boden een weide en een slaapplaats voor mij aan, dat ik niet in een tentje hoefde te slapen."

Hartverwarmend

De reacties waren hartverwarmend. “Alle mensen die ik op deze reis heb mogen leren kennen, al was het soms kort, waren prachtige mensen. Niet alleen de mensen die ik persoonlijk ontmoet heb maar ook de mensen die mij gesteund hebben via donaties voor ons doel en mij zo enthousiast volgen via social media. Mensen die zo vrij waren Bella en mij een nachtje te laten logeren. Mijn vader zei dat ook zo mooi ‘Je krijgt meteen weer vertrouwen in de mensheid als je dit zo ziet’.”
Sophie en Bella steunen kan nog steeds. “Ik ben blij met elke donatie, al is het 50 cent. Elke bijdrage helpt”, besluit Sophie. Meer informatie: www.redeenpaard.nl.

Gerelateerd

Rijbewijs in een dag
Woodstock
X