Baltimore Bend wordt eyecatcher Baltimoreplein

08 september 2020 11:40

BUITEN CENTRUM – Het speelkunstwerk Baltimore Bend is gekozen als nieuwe eyecatcher voor het Baltimoreplein, het vernieuwde stationsplein in Buiten. Daarover hebben een professionele vakjury en bijna duizend publieksstemmen beslist.

In Almere Buiten is een wezenlijke upgrade gaande, waarvoor de gemeente samenwerkt met de partners van de Ronde Tafel, de winkeliersverenigingen Doemere en Buitenmere, de vastgoedeigenaren, het ROC en verschillende zorg- en sociale instanties. Bij de keuze voor een kunstwerk bij de ontmoetingsplek op het Balitmoreplein mochten inwoners van Buiten meebeslissen. Zij kozen voor Baltimore Bend.

Arttenders is gespecialiseerd in het creëren van functionele kunst. "In dit geval een speelkunstwerk waarop bezoekers kunnen klimmen en klauteren", zegt Faye Ellen, één van de creatieve breinen achter het bureau. "We hebben vier concepten ontwikkeld in samenwerking met vier verschillende kunstenaars. Daarin hebben we rekening gehouden met kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen."

Laatste woord

In het finaal doorhakken van de knoop heeft de wijk zélf het laatste woord gehad. Het concept dat werd ontwikkeld met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass komt nu als winnaar uit de bus: Baltimore Bend. Het kunstwerk verbeeldt het ritme en de diversiteit van de stad. Het legt een verbinding met het groen op het plein en roept op tot interactie met verschillende soorten bezoekers. De perforaties in het felgekleurde oppervlak transformeren tot zitbankjes en speelelementen, waarbij de wensen van de Almeerse jeugd als leidraad worden aangehouden. Studio Spass haalde daarnaast volop inspiratie uit de architectuur en het kleurgebruik in het Almeerse straatbeeld.

Blij

Wethouder Hilde van Garderen is blij met het winnende ontwerp. 'Wij wilden ons laten verrassen in functionaliteit, verhaal én ontwerp. Baltimore Bend is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. Een oogstrelend ontwerp dat alles in zich heeft om hét visitekaartje van Almere Buiten te worden,' vat ze het oordeel van de vakjury samen. Hoe het er precies komt uit te zien, daarvoor is het nog even wachten tot 2021.

Hoe Baltimore Bend er precies uit gaat zien is nog niet bekend. (Foto: aangeleverd)