Avond van de Almeerse Film terug van weggeweest

04 juni 2020 14:00

Door Petra Onderwater

ALMERE - De Avond van de Almeerse Film is terug van weggeweest. Na eerdere edities in 2016 en 2017 wordt eind dit jaar de Almeerse filmprijs De Gouden Wilg weer uitgereikt. Hiervoor worden vier teams van Almeerse filmmakers geselecteerd die allen een korte film mogen maken. Inschrijven kan nog tot maandag 29 juni.

De Avond van de Almeerse Film 2020 is een project van Stichting Almere Film en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere. "Wij willen hiermee een bijdrage leveren aan het ontwikkelen en stimuleren van Almeers filmtalent", vertelt organisator Floris Parlevliet. "De vorige twee edities hebben veel moois opgeleverd. Toffe films, fijne avonden en mooie samenwerkingen.".

Filmvakantie

In 2016 vond de eerste editie plaats in een samenwerking tussen crowdfundingplatform CineCrowd & Cultuurfonds Almere. "Ik heb er ontzettend veel zin in om het project dit jaar weer op te pakken. Toen het coronaprotocol voor de filmsector vorige week bekend werd, dat we ook gaan bespreken met de deelnemers, dachten we: yes, het kan doorgaan", vervolgt Parlevliet. "We gaan de filmmakers dit keer nog intensiever begeleiden gedurende het traject en ik kijk er naar uit om echt samen aan de slag te gaan met filmmaken. Dat wordt een fijne filmvakantie deze zomer."

Trofee en geldprijs

De geselecteerde teams gaan elk een korte film van vijf minuten maken. Vanuit het Cultuurfonds Almere krijgt elk team 2.500 euro op voorwaarde dat zij minimaal ook 2.500 euro crowdfunden. Hiermee wil de organisatie het cultureel ondernemerschap stimuleren en begeleiden.

De films worden eind dit jaar op de Avond van de Almeerse Film vertoond, waarna een deskundige jury de winnaar kiest. "Daarnaast willen we die avond nog een of twee iets langere films vertonen die eveneens een Almeerse link hebben. Hetzij Almeerse makers, hetzij een Almeers onderwerp bijvoorbeeld", aldus Parlevliet. Het winnende team mag aan het einde van de avond De Gouden Wilg in ontvangst nemen, waaraan een geldprijs van 2000 euro is verbonden. De trofee, gemaakt door de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven, ging eerder naar de films Stripheldenbuurt (2016) en Eduard en Rebekka (2017).

Aanmelden

Filmmakers die willen meedoen kunnen zich tot 29 juni aanmelden door een synopsis, crew, budget en motivatie op te sturen. Kijk voor alle informatie op www.avondvandealmeersefilm.nl.

De filmmakers maken kans op de filmprijs De Gouden Wilg. (Foto: aangeleverd)