Animo om afstand te bewaren neemt af

09 juli 2020 11:30

ALMERE – Voor steeds meer Flevolanders wordt het moeilijker om anderhalve meter afstand van een ander te houden in situaties waarin dit wel zou moeten. Dat blijkt uit een enquête van de GGD onder ruim 2300 Flevolanders.

Bij de eerste meting (17-24 april) hield 73 procent nog voldoende afstand, bij de vierde meting (17-21 juni) is dit percentage gedaald naar 61. De moeilijkste momenten op afstand te houden zijn bij het boodschappen doen (44 procent), het buitenshuis werken (46 procent) en bij het samenzijn in een groep van meer dan vier (51 procent). Bij corona gerelateerde klachten gaat 78 procent van de ondervraagden naar buiten om boodschappen te doen of een rondje lopen.

Vakantie

Vier op de tien ondervraagden zijn niet van plan om op vakantie te gaan. Bijna een derde gaat in Nederland op vakantie en bijna één op de vijf gaat Europa in. Vrijwel niemand zegt buiten Europa op vakantie te gaan. Ongeveer één op de tien ondervraagden weet het nog niet.

Testen

Bijna driekwart van de ondervraagden (73 procent) geeft aan zich te laten testen bij klachten. Hoe ouder mensen zijn, hoe meer ze de intentie hebben zich te laten testen, maar van de mensen die coronagerelateerde klachten hebben, zegt 9 procent zich te hebben laten testen.

GGD Flevoland benadrukt het belang van testen indien mensen klachten hebben. Er zijn drie teststraten door de gehele regio waar men via een afspraak terecht kan. Een test is binnen drie minuten gebeurt. Bel 0800-1202 en maak een afspraak.

Foto: AdobeStock