Analyse: college worstelt met wankelend PvdA

12 november 2019 13:50

Door Marcel Beijer

ALMERE – De coalitie wilde het liefst met zes wethouders door, maar de PvdA kwam maandag toch op de proppen met Laura Bouwmeester als kandidaat-wethouder. Bouwmeester is gepokt en gemazeld in het vak, die staat stevig in haar schoenen. Maar haar partij hangt als een aangeslagen bokser in de touwen, zo lijkt het.

 

Dat het college met zeven wethouders zit opgescheept is al vanaf de start een discussiepunt binnen het college. Aanvankelijk schoof de PvdA alleen Jerzy Soetekouw als wethouder naar voren, maar binnen de partij leidde dit tot een groot conflict. De sociaal-democraten hadden immers onverwacht een grote verkiezingswinst geboekt. Het PvdA-bestuur wilde coûte que coûte Tjeerd Herrema terug als Floriade-wethouder. De al benaderde kandidaat-wethouders werd gevraagd uren (en salaris) in te leveren om Herrema als zevende wethouder ertussen te schuiven. Uiteindelijk gingen de overige coalitiepartijen daar tandenknarsend mee akkoord. 

Toen Herrema binnen een week in opspraak kwam, was er bij zijn collega’s dan ook weinig animo om hem in het zadel te houden. Ook de PvdA-fractie liet de Floriade-wethouder nadrukkelijk vallen. Binnen de PvdA leidde de ondergang van Herrema echter tot spanningen. Een brandbrief van Herrema-adepten, vooral oud-gedienden, zette de boel nog eens extra op scherp. Sindsdien is sfeer in de partij om te snijden. Diverse leden zegden hun lidmaatschap op of kozen het hazenpad.

Herrema werd opgevolgd door de aimabele Loes Ypma die tot twee keer toe aangaf naar Almere te zullen verhuizen maar dat niet deed en vorige maand de brui er aan gaf.

 

D66
Ook in het college is de PvdA aangeschoten wild. Fractievoorzitter Leida Höhle zegt zelf dat de twee wethouders-wisselingen geen schoonheidsprijs verdienen. Zeker de weigering van Ypma om naar Almere te verhuizen, zette kwaad bloed bij de andere partijen. De nieuwe D66-wethouder Maaike Veeningen verhuisde namelijk al binnen twee weken van Amstelveen naar Almere. Ze liet niet na regelmatig te melden hoe ontzettend ze het naar haar zin heeft in Filmwijk.
Er lagen ook andere redenen ten grondslag aan het vertrek van Ypma, maar dat er, na Herrema, opnieuw een Floriade-wethouder vertrok leidde tot chagrijn. Vooral dus bij D66 en (in mindere mate) GroenLinks en ChristenUnie. Hun (bewust!) van buiten Almere gehaalde wethouders kwamen hier immers wel wonen.

Zes wethouders
Alhoewel het college onlangs de raadsleden voorhield vast te houden aan het coalitieakkoord met zeven wethouders, werd achter de schermen de druk opgevoerd richting PvdA om ‘in het belang van de stad’ Ypma niet te vervangen.
Voor Höhle een monsterklus: hoe krijg je het er bij de achterban door dat er vrijwillig afstand wordt genomen van een wethouderspost? Het zou een enorm gezichtsverlies betekenen. De PvdA zette daarom hoog in: prima om met zes wethouders door te gaan maar dan moeten er wel keiharde afspraken komen met betrekking tot betaalbare woningen en passende zorg dicht bij huis. Afgelopen donderdag werd daarover gesproken in een geheim overleg. Dat overleg zou maandag 11 november worden voortgezet. Die afspraak werd doorsneden doordat maandagmiddag Laura Bouwmeester werd voorgedragen als nieuwe wethouder. De toch al broze verhouding in het college  komt daardoor nog meer onder spanning te staan. De partijen hebben het idee dat de PvdA op ramkoers is.

 

VVD

En dan is er nog de VVD. De grootste partij van Almere loopt over van het zelfvertrouwen en laat binnen het college nadrukkelijk de spierballen zien. Toen de gemeenteraad tijdens een debat over het vertrek van Ypma de PvdA het vuur aan de schenen wilde leggen, was het niet Höhle die de lastige vragen beantwoordde, maar haalde VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian opzichtig de kastanjes voor haar uit het vuur. Dat kan als een vriendelijke geste gezien worden, maar in de politiek werkt dat anders. De PvdA staat bij de liberalen nu in het krijt. Die macho-houding van de VVD roept steeds meer ergernis op bij de andere partijen in de coalitie. Opvallend is daarbij de bescheiden rol van GroenLinks. De partij is geen schim meer van de stoere oppositiepartij van weleer. In de wandelgangen wordt GroenLinks ‘GrijsRechts’ genoemd: onherkenbaar. De partij is het braafste jongetje van het college-klasje en lijkt zich te schikken naar de wil van de eigen flamboyante, maar eigengereide, wethouder Jan Hoek. 
De voordracht van Laura Bouwmeester zet de boel op scherp. De komende dagen zal duidelijk worden hoe het college deze truc van de sociaaldemocraten verwerkt. Wordt de mantel der liefde uitgeworpen, of zijn ze de worsteling van de aangeslagen partij zat? Dan zou het zomaar kunnen dat het college zonder PvdA verder gaat.
Met zes wethouders, waarschijnlijk. Zoals altijd de bedoeling is geweest.

(Dit artikel kwam tot stand na raadpleging van verschillende bronnen binnen het stadhuis)

 

Gerelateerd

123inkt
Ondernemersplein Gemeente Almere