Almeerse studente tweede op WK Solar Boatrace

01 augustus 2018 06:46

ALMERE - Rebecca Belmer uit Almere heeft dit jaar als full-time Hull & Body Engineer meegedaan aan het TU Delft Solar Boat Team. Ze kijkt met veel trots terug op een jaar waar zij met het team heel veel heeft bereikt en veel uitdagingen is aangegaan. "Het was fantastisch om met dit team dit jaar succesvol te hebben afgesloten. Ik kan terugkijken op een ervaring waar ik mijn hele leven wat aan ga hebben." zegt Belmer.


Het TU Delft Solar Boat Team won op onlangs de tweede prijs van de Solar Sport One race competitie. De competitie die uit vijf races van 11 mei tot en met 14 juli bestond wordt gezien als het wereldkampioenschap voor zonneboot-races. Een jaar lang heeft Rebecca samen met 23 medestudenten van de TU Delft hard gewerkt om de zonneboot zelf te ontwerpen, bouwen en te testen. Met de boot die vaart op puur zonne-energie wilt het team laten zien dat er met een klein beetje duurzame energie heel veel mogelijk is. Zo voer het team op de energie van een waterkoker met een snelheid van boven de 30 km/u tijdens de races.

Fietsstabiliteit

Het gewicht van de boot ligt rond de 115 kilogram. Hierdoor heeft de boot minder energie nodig om uit het water te komen. Doordat de boot slechts twee steunpunten heeft, is deze niet stabiel uit zichzelf. Hiervoor vertrouwt het team op het principe van fietsstabiliteit: de boot maakt als het ware constant een vallende beweging, maar door tegen de valrichting in te sturen, blijft deze overeind en rechtdoor precies hetzelfde als bij een fiets.
Aangevaren

Na het laatste race voer een andere boot uit de wedstrijd plotseling met hoge snelheid tegen de boot van het TU Delft Solar Boat Team aan. Hierdoor werd de boot met hoge snelheid tegen de kant aangeduwd waardoor er grote schade ontstond aan de romp van de boot. “We gaan nu kijken wat de schade is en hoe we dit kunnen oplossen,” vertelt piloot Wouter Spek.

Gerelateerd

Woodstock
EHBT
X