Almeerse na ongeluk nog schim van 14-jarig ballet-talent

05 november 2019 08:30

Door Marcel Beijer

STEDENWIJK – Nicolette fietste van school naar huis en stak over op de Amsterdamweg. Daar was een boze automobilist even te druk met zichzelf bezig en reed het 14-jarige meisje aan. De scholiere klapte met haar hoofd op de voorruit die in duizenden stukjes verbrijzelde. Niemand vermoedde toen nog dat ook het leven van ballet-talentje in elkaar stortte, al een half leven lang. Maar er is hoop.

 

Nicolette is nu 27 jaar en kan sinds het ongeluk in 2006 maar weinig prikkels verdragen. Ze loopt met filterende oordoppen en een speciale bril om de wereld om haar heen zo 'vlak' mogelijk te houden. "De klap was enorm", stelt Nicolette vast. "Mijn hoofd deed de voorruit verbrijzelen. Probeer maar eens een autoruit in te slaan. Zelfs met een hamer moet je daarvoor heel veel kracht zetten."
Aanvankelijk leek de Almeerse er met de schrik vanaf te komen. "Ik was dolblij dat ik niets gebroken had. Ik zat op de balletacademie en was erg talentvol. Ik was bijvoorbeeld uitgekozen om een solo te doen bij het Nationale Ballet. Al snel bleek die droom in duigen te vallen."

Ellende
De klap bleek beschadigingen in haar hersenen te hebben veroorzaakt waardoor de Almeerse, nu een half leven verder, van de ene ellende in de andere terechtkwam: PTSS, chronische nek- en rugpijn, duizeligheid, geheugenstoornis en problemen met balans. "Ik heb alle trajecten doorlopen, ben volledig afgekeurd en loop in de Wajong. Ik ben een vechter, iemand die graag werkt en dingen doet. Ik probeer nog vrijwilligerswerk, maar zelfs dat is vaak te zwaar."
Een toevallig contact met een lotgenoot op Instagram biedt Nicolette nu een sprankje hoop. Een kliniek in Amerika komt met een methode die de symptomen van haar PCS (Post-Concussion Syndrome) kan behandelen. Feitelijk krijgen haar hersenen nieuwe bedrading. "De resultaten zijn hoopgevend", zegt Nicolette. "Met deze behandeling kan ik mijn leven weer terugkrijgen. Al is het maar voor een deel, ik zou daar superblij mee zijn."

Hoge kosten
Zoals zo vaak zijn de kosten voor zo'n behandeling ongelooflijk hoog. 15.000 euro. Voor iemand in de Wajong is het echter lastig een lening af te sluiten. Via een crowdfundigingsactie hoopt Nicolette daarom geld in te zamelen. Via kennissen is al 1700 euro binnen. "Ik ben 27, heb nog een heel leven voor me. Deze kans wil ik pakken. Ik hoop dat Almeerders me willen steunen, al is het maar één euro. Als ik mijn leven terug heb zal ik alles op alles zetten om ergens een verschil te kunnen maken in de wereld."

Ook haar vriendin en levenspartner Denise wil een bijdrage leveren. "Ik maak schilderijen. Misschien dat ik ergens in Almere kan exposeren en de opbrengst aan Nicolette geven. Of een veiling. Ik hoop dat mensen hun hart laten spreken."

Wie Nicolette wil steunen kan surfen naar deze site

Gerelateerd

X