Almeerse jongeren eten weinig fruit en slaan ontbijt over

03 december 2019 11:40

ALMERE - Jongeren uit Flevoland eten over het algemeen niet gezond. Slechts vier van de tien jongeren eet elke dag fruit en ruim een kwart van de jongeren ontbijt niet regelmatig.

 

Ruim achtduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs uit Flevoland hebben meegedaan aan het onderzoek over gezondheid. Deze leerlingen kregen vragen voorgeschoteld over gezondheid, leefstijl en welzijn. GGD Flevoland heeft de resultaten van het onderzoek 'Jij en je gezondheid 2018/2019' op een rij gezet. In Almere beoordeelt 88% van de jongeren hun kwaliteit van leven als 'goed'. Toch eet maar vier op de tien jongeren in Almere elke dag groente en slechts drie op de tien elke dag fruit.

 

Sport

Wekelijks sport 64% van de jongeren bij een sportvereniging, sportschool of club. Dit is ongeveer gelijk aan het Flevolands gemiddelde. 37% van de ondervraagden sportte minstens zeven uur per week, inclusief de gymlessen op school. Twee op de tien jongeren in Almere hebben overgewicht, 16% heeft matig overgewicht en 4% heeft ernstig overgewicht. De laatste jaren is het percentage jongeren met overgewicht redelijk stabiel. Ondergewicht komt daarnaast voor bij zeven procent van de jongeren. Jongeren met ondergewicht hebben risico op andere problemen: een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot moeheid, lusteloosheid en concentratieproblemen.

 

Diëtist
Anne-Marie Dijkstra is zelfstandig diëtiste en is niet verbaasd over deze cijfers. "Het is natuurlijk al langer bekend dat deze groep jongeren er ongezonde gewoonten op na houdt. We weten dat ze niet snel een stuk fruit pakken en 's morgens ook niet de tijd nemen om gezond te ontbijten. Toch is dat juist zo belangrijk. Op deze leeftijd investeer je in de toekomst, dus nu je lijf goed verzorgen levert later gezondheidswinst op."
Dijkstra laat weten in haar praktijk steeds vaker te zien dat jongeren te maken hebben met overgewicht en bijbehorende ziekten zoals diabetes type 2. Met name de inname van de hoeveelheid geraffineerde suikers baart haar zorgen. Toch is Dijkstra er ook van overtuigd dat de bewustwording voor gezonde voeding steeds groter wordt.

 

Profijt
"Het begint natuurlijk bij de ouders en bij wat zij zelf laten zien aan de kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Geef de kinderen weer gewoon fruit mee naar de basisschool, in plaats van al die tussendoortjes met bergen suikers. Op middelbare scholen is het belangrijk dat er geen automaten staan met van die vreselijke energiedrinks en andere frisdranken. Dat gaat gelukkig al steeds beter. Het is een taak van zowel de ouders, als van de gemeenschap om jongeren hiermee te helpen. Alleen als we het op grote schaal aanpakken, gaan de jongeren hier profijt van hebben."

In Almere hebben 3.841 jongeren de niet anonieme, digitale vragenlijst over hun gezondheid ingevuld. De jongeren volgen het Vmbo en hoger. De vragenlijst is ingevuld door jongeren uit klas 1 en 3 van het Vmbo en jongeren uit klas 2 en 4 van Havo en Vwo. 

Gerelateerd

X