Almeerse boerin houdt ‘boerentroonrede’

21 januari 2020 09:37

ALMERE – De boerentroonrede 2020 wordt dit jaar uitgesproken door boerin Tineke van den Berg, van de Biologische Stadsboerderij op landgoed de Kemphaan. De Almeerse houdt haar speech tijdens de Biobeurs in Zwolle.

 

De Stadsboerderij is in1996 met enkele koeien en derdehands machines gestart bij het stadslandgoed De Kemphaan. Rondom werden stukjes grond gepacht om landbouw in relatie te brengen met de omgeving. Van den Berg: "Het allermooiste vind ik dat ik in de Boerentroonrede in deze roerige tijden eens een ander geluid kan laten horen. Geen boze toon dus, deze Boerentroonrede moet inspirerend en bemoedigend zijn. En tegelijkertijd constructief en een beetje kritisch naar onszelf. Iedereen legt momenteel de schuld bij anderen, van minister tot boer.”

 

Goud in handen

De Almeerse stelt dat de bio-landbouw zich nog kan verbeteren. “Laten we als biologische sector niet denken dat we er al zijn. Kringlopen is aardig maar een opwaartse spiraal realiseren is nog mooier. Elke boerderij is een motor voor bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Er is werk aan de winkel; en we hebben goud in handen”.

 

Verbinding

Bij de Stadsboerderij gaat het ook om de verbinding te leggen met de samenleving. Schoolklassen, stagiairs, studenten en vrijwilligers werken naast vaste krachten en in de loop der jaren kwamen er andere ondernemers bij: de imker, kok, cateraar, bakker. timmerman, zorgondernemer en kunstenaar. Ze maken de boerderij steeds mooier. Enkele jaren geleden kwam er een tweede boerderij met een groot erf waar binnenkort dertig woningen worden gebouwd met aangeplante bomen, tuinen, kippen en bijen en samen met werkplaatsen is het een levendige plek voor 30 gezinnen met landbouw als basis.