Almeers rolstoeldanspaar Nederlands kampioen

11 oktober 2019 14:18

Door Petra Onderwater

ALMERE – Mariëtte en Edwin Woltheus uit Almere hebben goud gewonnen op het Nederlands kampioenschap rolstoeldansen in Steenwijk, georganiseerd door de Stichting Rolstoeldansen Nederland. "Voor het derde jaar op rij zijn we Nederlands kampioen geworden in de klasse senioren standaard combi 2", vertelt Mariëtte. Daarnaast won het Almeerse paar zilver in de Hoofdklasse Latin combi 2 en brons in de Hoofdklasse Standaard combi 2.

 

"Wij dansen in de combi klasse omdat wij een gecombineerd paar zijn, met een staande danser en rolstoeldanser. Het cijfer 2 staat voor de hand- en armkracht die de rolstoeldanser heeft", legt Mariëtte uit. Voor het echtpaar Woltheus is dit het zevende seizoen als rolstoeldanspaar. "Ik heb vroeger altijd aan wedstrijddansen gedaan, totdat ik in een rolstoel belandde. Nu is het over, dacht ik toen", vertelt Mariëtte. "Mijn man bleef intussen wel dansen met andere partners. Toen hij moest afdansen bij dansschool De Groot in Buiten, werd ik daar ter plekke overgehaald tot een Engelse wals. Hoewel ik aanvankelijk dacht dat ik dat niks zou vinden, was ik meteen weer besmet met het dansvirus." 

Plezier
Na enig zoeken kwamen Mariëtte en Edwin terecht bij dansschool Sepp in Soest, waar zij met open armen werden ontvangen. "Het voelde als een warm bad en is zo heerlijk om weer met dansen bezig te zijn. Eerlijk is eerlijk, je moet het niet vergelijken met het staand dansen. De rumba is bijvoorbeeld een echte liefdesdans waarbij je je hele lichaam gebruikt, maar bij rolstoeldansen blijft dat toch beperkt tot alleen je bovenlichaam. Het is anders, maar we doen het met ontzettend veel plezier. Bovendien is het geweldig dat ik dit samen met mijn man kan doen."
Dat Bibian Mentel het rolstoeldansen momenteel op de kaart zet door haar deelname aan Dancing with the Stars vindt Mariëtte mooi. "Het is goed dat rolstoeldansen te zien is op tv, maar het moet dan wel over het dansen gaan en niet elke uitzending met zoveel drama worden gebracht. Elke rolstoeldanser heeft natuurlijk zijn of haar eigen verhaal, maar bij rolstoeldanswedstrijden gaat het echt om wat je als danspaar laat zien."

André Rieu
Mariëtte en Edwin laten zelf hun kunsten in zowel binnen- als buitenland zien. Zo dansten zij onder andere in Duitsland, Londen, Manchester, Denemarken en zelfs Malta. "Eerder dit jaar hebben we ook weer mee gedanst bij het Vrijthofconcert van André Rieu en we zijn ook weer uitgenodigd voor zijn Kerst- en Nieuwjaarsconcerten.
Daar kijken we ook enorm naar uit." Het paar traint twee avonden in de week in Soest en gaat eens per week naar vrije dansavonden bij verschillende dansscholen. "En we hopen dit zo nog vele jaren te kunnen blijven doen!"

X