Almeers bedrijf introduceert draagbaar spatschermpje als alternatief voor mondkapje

07 september 2020 08:10

Door Petra Onderwater

DE PAAL – We doen er in deze tijd alles aan om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, maar het dragen van mondkapjes is niet voor iedereen ideaal. Het Almeerse bedrijf ABC Displays heeft daarom een draagbaar spatschermpje ontwikkeld als alternatief. "Zo hebben mensen toch bescherming bij zich om overdracht van het virus te voorkomen", vertelt directeur Henk Truijens, bedenker van het Go-Fit schermpje.

Het bedrijf op De Paal in Haven is gespecialiseerd in allerhande presentatieschermen, maar is in deze Corona-periode ook een grote producent geworden van kuchschermen en transparante scheidingswanden. "Onderzoeken hebben bewezen dat deze wanden bescherming bieden tegen directe overdracht van het Covid-19 virus. Druppels en aerosolen vallen tegen het scherm aan en kunnen niet in de ruimte gaan zweven", aldus Truijens. "Het Go-Fit schermpje werkt volgens hetzelfde principe, maar nu in een handzaam formaat. Het hangt aan een koord, zodat je het altijd bij de hand hebt om te gebruiken bij directe communicatie."

Het schermpje van plexiglas, in de vorm van een tafeltennisbatje, biedt uitkomst voor bijvoorbeeld mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen en voor kinderen die met een mondkapje worden beperkt in hun ontwikkeling. "Maar primair om iedereen een Covid-19 bescherming aan te bieden zonder beperkingen. Betaalbaar, duurzaam en milieuvriendelijk."

Medewerkers Habbekratzz blij

Bij kringloopwinkel Habbekratzz, eveneens gevestigd op De Paal, zijn ze enorm blij met deze schermpjes. "Wij bieden dagbesteding voor jongvolwassenen met een beperking en deze doelgroep heeft het momenteel erg zwaar met alle corona-regels die ze moeten naleven", vertelt Ilona Timmer van Habbekratzz. "Ze vinden het lastig en begrijpen het ook niet helemaal."

Het mondkapje was voor hen het grootste probleem, maar daar heeft 'buurman' ABC Display een oplossing voor gevonden. "Wij mochten binnen onze onderneming proefdraaien met de Go-Fit schermpjes en die zijn echt een uitkomst voor ons. Onze medewerkers hebben nu hun eigen schermpje waarmee ze op een veilige manier met elkaar kunnen praten. Ook onze medewerkers die doof of slechthorend zijn kunnen weer communiceren, want liplezen is een stuk makkelijker zonder mondkapje."

Basisschool Het Avontuur

Maar ook andere doelgroepen kunnen baat hebben bij de schermpjes. Zo gaat basisschool Het Avontuur in de Stripheldenbuurt ze ook gebruiken. "Ook voor onderwijzers is het een spannende tijd", weet Truijens. "Er is angst om het virus over te dragen of te krijgen, maar mondkapjes zijn toch lastig in de klas. Daarom start deze Almeerse school een pilot met 325 Go-Fit schermpjes.Een aantal andere scholen heeft de schernpjes inmiddels ook besteld voor hun leerkrachten. Zij hebben misschien wel een spatscherm op hun bureau, maar willen toch ook kunnen rondlopen in de klas. Verder zijn de schermpjes ook voor winkelmedewerks interessant, voor een veilig, maar toch vriendelijk klantencontact."

Kijk voor meer informatie op /www.gofit-screen.com.

Ilona Timmer van kringloopwinkel Habbekratzz is heel blij met de Go-Fit batjes. (Foto: aangeleverd)