Almeerders kunnen stemmen op ontwerpen voor brug Weerwater

28 september 2018 15:38

ALMERE - Almeerders kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriete ontwerp voor de fiets- en voetgangersbrug over het Weerwater, die wordt aangelegd tussen het Lumièrestrand en de toekomstige Floriadewijk. Op het strand in de Filmwijk onthulde wethouder Loes Ypma vanmiddag de twee ontwerpen waaruit kan worden gekozen. ''Het ontwerp met de meeste stemmen wordt uitgevoerd", vertelt zij.

 

Enkele Almeerders die voor dit officiële moment waren uitgenodigd, mochten in speciale stemhokjes als eerste hun stem uitbrengen. Mijnheer De Graaf, bewoner van de Fellinilaan, bestudeerde de ontwerpen zorgvuldig. ‘’Eigenlijk had ik liever helemaal geen brug’’, bekent hij. ‘’Maar als er dan toch een komt, laat het dan een mooie zijn, want ik kijk er vanuit mijn huis bovenop.” Zijn voorkeur gaat uit naar ontwerp A. ‘’Die toont slanker en speelser dan die andere”, vindt hij.

 

Harriët Bosman van stichting Kleur in Cultuur viel in 2014 al met haar plan voor een ‘brug naar de toekomst’ in de prijzen bij de ideeënwedstrijd Rondje Weerwater. ‘’Ik was echt verrast dat ik hier nu ben uitgenodigd en ook nog even door de wethouder werd genoemd”, vertelt zij. Bosman gaat voor ontwerp A. ‘’Vooral vanwege de gebruikte materialen. De brug lijkt wel te rusten op bamboepalen, terwijl het andere ontwerp betonnen pijlers heeft. Almere heeft al genoeg beton.”

 

Rins Boschma is bewoner van het centrum en viel destijds ook in de prijzen met zijn ideeën voor het  Rondje Weerwater. Hij kiest voor ontwerp B. ‘’Ik ga voor de eenvoud, de meer simpel ogende constructie. Maar dat is op het eerste gezicht, ik ga me er nog wel even verder in verdiepen.”

 

Stemmen
De nieuwe brug is onderdeel van de recreatieve 'track' die rondom het Weerwater wordt aangelegd. Fietsers en wandelaars kunnen straks naast een heel rondje Weerwater van 7 kilometer ook kiezen voor een half rondje Weerwater van zo'n 4,5 kilometer. De gemeente Almere heeft voor de zomer verschillende aannemers uitgenodigd om een plan uit te werken. ‘’De ontwerpen moesten aan hoge eisen voldoen’’, vertelt wethouder Ypma. ‘’Het moest passen binnen het budget van 3 tot 6 miljoen euro. Daarnaast is vooral gekeken naar criteria zoals duurzaamheid en hergebruik van materialen. Het moet aansluiten bij wat we willen uitstralen met de Floriade, die ook in het teken staat van duurzaamheid en het thema Growing Green Cities. Verder vinden we het belangrijk om de inwoners van Almere erbij te betrekken. De keuze is nu aan hen.’’

 

Almeerders kunnen tot en met zondag 21 oktober hun stem uitbrengen. Eind oktober wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. De bouw van de brug start in september 2019 en zal naar verwachting een jaar later klaar zijn. De ontwerpen zijn te bekijken op www.almere.nl/brugweerwater. Hier is ook de stempagina met uitleg te vinden.

Gerelateerd