Almeerders kiezen ontwerp B voor Weerwaterbrug

23 november 2018 13:56

Door Petra Onderwater
ALMERE – Met 71% van de stemmen is plan B de overtuigende winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe Weerwaterbrug. In totaal hebben 3065 Almeerders hun stem uitgebracht, waarvan 2181 stemmen naar de brug met de vloeiende vormen en het bamboehekwerk gingen. “We zijn blij verrast met het aantal stemmen, waaruit grote betrokkenheid van de inwoners blijkt”, zegt wethouder Loes Ypma.

 

De fiets- en voetgangersbrug wordt aangelegd vanaf het Lumièrestrand in de Filmwijk naar het toekomstige Floriadeterrein. De gemeente Almere had verschillende aannemers uitgenodigd om met een plan te komen. Na een voorselectie bleven twee ontwerpen over, waaruit inwoners van Almere mochten kiezen. Wethouder Ypma maakte vrijdag bekend dat het plan van Strukton Infratechnieken BV en Quist Wintermans Architekten de meeste stemmen heeft gekregen en dus zal worden uitgevoerd. De partijen tekenden hiertoe de Ontwerp, Bouw & Onderhoud overeenkomst.

Duurzaam

“We stonden voor een ingewikkelde opgave, omdat we voor deze aanbesteding met verschillende partijen moesten samenwerken om tot een compleet, gezamenlijk plan te komen. Ook was het een uitdaging om aan alle eisen te voldoen en toch binnen het budget van 6 miljoen te blijven. Daar zijn we uiteindelijk goed in geslaagd”, vertelt Joost Brands van Quist Wintermans Architekten. “Duurzaamheid was een belangrijk speerpunt en in onze optiek is dat een brug die lang meegaat. De pijlers en het dek worden gemaakt van beton, waardoor de constructie meer dan honderd jaar mee kan. Maar het ontwerp is wel slank, met veel doorzicht onder de brug over het water. Qua vormgeving hebben we ons laten inspireren door de vloeiende vormen van de natuur. Op de brug worden ook zitplekken gecreëerd waar je even kunt uitrusten en van het uitzicht kunt genieten.”

 

De brug wordt verder energieneutraal. Naast het Lumièrestrand komt een afdak met zonnepanelen die de energie voor de brugverlichting leveren. Onder het afdak worden fitnesstoestellen geplaatst. Aan de andere kant, op het Floriadeterrein, wordt het talud voorzien van nestelkasten en insektenhotels, om de biodiversiteit te vergroten.

Strukton begint in september 2019 met de aanleg van de brug en zal ook 20 jaar lang het onderhoud verzorgen. De brug moet eind 2020 klaar zijn.

Gerelateerd

X