Almeerders blijven tuinafval dumpen

25 mei 2020 14:30

ALMERE - Al enige tijd is bekend dat de blad- en snoeikorven voorlopig niet worden geplaatst, maar dat weerhoudt Almeerders er nog steeds niet van hun tuinafval te dumpen op de plekken waar de korven normaal gesproken staan. De groene afvalbergen worden steeds hoger. Bewoners van de Parkwijk zijn het zat. Zij plaatsten aan de Cranberrylaan een groot spandoek met de tekst 'Geen korf dus geen afval. Houd het netjes! Dank u!'

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn veel mensen in en rond hun huis en in de tuin aan de slag en dit levert veel meer afval op dan normaal. De gemeente laat weten dat de afdeling Stadreiniging mede hierdoor 25% meer huishoudelijk afval krijgt aangeboden en ongeveer 20% meer grofvuil. "Daarnaast krijgen we 2,5 keer zoveel meldingen van afvaldumping. Om dit te verwerken is alle capaciteit van de afdeling nodig. Daarom zijn er op dit moment niet genoeg medewerkers en materieel beschikbaar om de bladkorven te kunnen legen", zo staat te lezen op de website van de gemeente.

Grof vuil en afvaldumpingen prioriteit

De gemeente zegt te begrijpen dat mensen het vervelend vinden dat ze hun tuinafval nu niet in de groenkorven kunnen doen. "Maar op dit moment zijn de medewerkers en wagens nodig voor het ophalen van grofvuil en afvaldumpingen. Het ophalen van grofvuil en afvaldumpingen krijgt voorrang, vanwege de veiligheid en hygiëne." Bij het grofvuil en de afvaldumpingen kunnen namelijk gevaarlijke dingen staan, zoals scherpe voorwerpen en glas. Ook trekt het ongedierte aan. Daarnaast streeft de gemeente ernaar dat de wachttijd voor het ophalen van het grofvuil, waarvoor een afspraak is gemaakt, niet te hoog oploopt om nog meer dumpingen te voorkomen.

Samen schoonhouden

De gemeente zegt de plekken waar nu blad- en snoeiafval ligt niet op te kunnen ruimen vanwege de eerdergenoemde beperkte capaciteit. Zodra het mogelijk worden de blad- en snoeikorven alsnog n de wijken geplaatst, maar in de tussentijd doet de gemeente een beroep op de inwoners zelf. "Alleen samen houden we Almere schoon. Wilt u daarom uw groenafval in uw gft-gedeelte van uw afvalbak verzamelen, wegbrengen naar een recyclingperron of voorlopig in uw tuin bewaren?" Bij de recycleperrons moet wel rekening worden gehouden met wachttijden. Het recyclingperron in Almere Buiten heeft overigens een aparte ingang voor het wegbrengen van blad- en snoeiafval, dus daar is de wachttijd minder lang.

Met een spandoek bij de afvalberg aan de Cranberrylaan roepen bewoners plaatsgenoten op om geen groenafval meer te dumpen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

X