Almeerder denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies

10 september 2018 05:49

ALMERE - Een derde van de mensen denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Dit blijkt uit een straatonderzoek in Almere van Samen dementievriendelijk. Vrijwilligers legden aan 371 voorbijgangers stellingen voor over hun kennis van dementie.


Dementie is meer dan alleen geheugenverlies. Andere signalen van dementie zijn bijvoorbeeld moeite met dagelijkse handelingen, onrust en veranderingen in gedrag. Minister Hugo de Jonge: “Momenteel zijn er in Nederland 270.000 mensen met dementie en in de komende twintig jaar verdubbelt dat aantal. Toch weten we met elkaar nog weinig over dementie.” Dat juist in Almere het onderzoek uitgevoerd werd is geen toeval. Almere is de stad waar het percentage mensen met dementie tussen nu en 2040 het sterkst zal stijgen.
Het straatonderzoek maakt deel uit van een bewustwordingscampagne van Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van VWS, in het kader van het Deltaplan Dementie. Het doel is om de dementievriendelijker te maken en mensen toe te rusten met kennis over dementie, bijvoorbeeld op straat, in het werk of in de buurt. De training ‘GOED omgaan met dementie’ is gratis te doen op www.samendementievriendelijk.nl.

Gerelateerd

Woodstock
HV Almere
X