Almeerder Chris Verlaan wint Cameretten Festival

28 november 2018 17:51

Door Petra Onderwater
ALMERE – De Almeerse cabaretier Chris Verlaan was afgelopen weekend de grote winnaar van het prestigieuze Cameretten Festival. In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam mocht hij zowel de juryprijs als de publieksprijs in ontvangst nemen. “Het is nog steeds een beetje onwerkelijk, maar natuurlijk ontzettend gaaf”, reageert de Almeerder.

 

Naast zijn werk als data-analist bij de GGD schrijft hij liedjes en is hij sinds 2013 bezig met solo-optredens. “Ik ben begonnen bij het Open Podium Almere, wat huiskamerconcertjes en kleine festivalletjes. Daar kreeg ik leuke reacties op en zo ben ik mijzelf steeds verder gaan ontwikkelen. Ik ben een ‘Man in de Maak’, zoals ook de titel van mijn voorstelling luidt”, vertelt Verlaan.

 

De jury van Cameretten vindt dat zijn voorstelling een grote grapdichtheid heeft. “En hij wisselt mooi af tussen verhaal en liedjes. Er zitten in het programma veel slimme vondsten en woordgrapjes”, aldus het juryrapport. “Ik schrijf voornamelijk kleinkunstachtige liedjes, met een beetje zwartgallige humor en droogkomische tussenstukken. Een beetje á la Hans Dorrestein”, aldus de Almeerder. “Ik laat het publiek eigenlijk een beetje zien hoe ik als vreemde eend in de bijt tegen het leven aankijk. Hoe ik als nerd en introvert persoon de dingen zie.”

 

Autisme

De jury gaf verder aan het knap te vinden hoe Verlaan zijn autisme heeft verwerkt in zijn voorstelling. “Pas een jaar of drie geleden ben ik erachter gekomen dat ik autisme heb. Het verklaart wel waarom ik op een bepaalde manier op dingen reageer en waarom ik moeite heb met veel prikkels. Zoals afgelopen maandag, toen ik te gast mocht zijn bij Pauw. Dat vond ik spannender dan de uitslag van het Cameretten Festival”, lacht Verlaan. “Aan de andere kant zorgt mijn autisme er blijkbaar ook voor dat ik dit soort materiaal in mijn hoofd kan ontwikkelen en dat omarm ik. Het is een beetje geven en nemen en dat haal ik in mijn voorstelling ook aan.”

 

De Almeerder gaat het de komende tijd nog druk krijgen. De drie finalisten van Cameretten zijn van december tot en met mei namelijk in meer dan zestig theaters en drie poppodia door heel Nederland te bewonderen tijdens de finalistentournee. “Het wordt best pittig, maar ik heb er ook veel zin in. Jammer genoeg komt de tour niet in Almere en ook niet in Lelystad, dus wie wil komen kijken moet wat verder reizen.” Kijk voor de speellijst op www.cameretten.nl.

X