AIVD: ‘Iran zit achter Almeerse moord’

08 januari 2019 12:46

LITERATUURWIJK – De AIVD (algemene inlichtingen en veiligheidsdienst) heeft sterke aanwijzingen dat Iran ‘vrijwel zeker’ achter twee liquidaties in Nederland zit, gepleegd op mensen met een Iraanse achtergrond. Eén van de moorden (op Mohammad Samadi in 2015) vond in de Literatuurwijk plaats.

De andere liquidatie (op Ahmad Nissi) vond plaats in 2017 in Den Haag. De EU heeft in verband met dit vermoeden vandaag sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid en aan twee personen die bij de liquidaties betrokken zijn. Hun banktegoeden zijn bevroren, schrijft het kabinet. Iran zou volgens de EU betrokken zijn bij nog meer "vijandelijke acties" op Europees grondgebied.

 

Tegenstanders
Nissi en Samadi waren tegenstanders van het regime in Iran. De Almeerder Samadi was in het land  ter dood veroordeeld. Hij werd verdacht van een bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij. Er lopen momenteel strafrechtelijke onderzoeken naar de liquidaties in Almere en Den Haag. De betrokkenheid van Iran is in die onderzoeken nog niet bevestigd, maar het kabinet meldt in de brief dat dat niet vreemd is. "De waardering van informatie binnen het strafrechtelijke bewijsstelsel is een andere dan de waardering van inlichtingen door inlichtingendiensten."

VVD
Fractievoorzitter Ulysse Ellian (VVD) stelde eind vorig jaar schriftelijke vragen over de kwestie.Hij toont zich op Twitter opgelucht. 'Eindelijk!! Bevestiging dat het totalitaire regime van Iran moorden in Nederland heeft gepleegd en dat Nederland dit nooit mag accepteren. Herhaaldelijk vroeg ik hiernaar maar er kwam maar geen duidelijkheid.' Die duidelijkheid is er nu wel, stelt Ellian desgevraagd aan deze krant. Toch noemt wil hij niet spreken van een 'mooie dag'.  "Want we beseffen nu dat een beangstigende realiteit is: poltici uit een ander land oefenen hun invloed in Nederland, in Almere, uit. Gelukkig geeft de minister nu een duidelijk signaal: dit kán niet en dit mág niet.' En de EU is bereid tot sancties over te gaan. Iran zal nu wel twee keer nadenken voordat ze zoiets opnieuw overwegen te doen."

Gerelateerd

Rijbewijs in een dag
EHBT
X