AGA divers geeft introduik aan kinderen met auditieve beperking

13 maart 2013 06:00

HAVEN – De Almeerse duikvereniging AGA divers, de International Association for Handicapped Divers (IAHD) en stichting Smiles verzorgden zondag 10 maart de eerste introductieduik voor kinderen met een auditieve beperking in het zwembad van Almere Haven. Diverse doventolken hielpen de kinderen met het vertalen van de gesproken woorden. Alle deelnemende kinderen genoten met volle teugen van de zwem- en duikoefeningen.


De dag begon ’s morgens in het clublokaal van AGA divers met het uitleggen van het dagprogramma en de kinderen kregen de noodzakelijke informatie om veilig te kunnen duiken. Tijdens de gehele uitleg was het stil maar er werd toch veel gecommuniceerd met gebarentaal onderling. Maar het kostte soms meer moeite om de duiktermen te vertalen naar gebarentaal.
Daarna werden de kinderen met een auditieve beperking gesplitst in een groep van acht duikers en een groep van zes snorkelaars. Want alleen kinderen van 12 jaar of ouder mogen duiken met perslucht.
De duikbegeleiders van AGA divers konden zelf ervaren hoe lastig het kan zijn, als je niet kunt communiceren met een kind met een auditieve beperking. Duikers hebben hun eigen gebarentaal onderwater en die is anders en beperkter dan de gebarentaal van mensen met een auditieve beperking. Onderwater leverde dit soms een samenspel van twee gebarentalen door elkaar op. De doventolken sprongen in het zwembad steeds bij om gesproken woord van de duikbegeleiders te vertalen naar gebarentaal.