Aeres MBO genomineerd voor Impactprijs Groen Onderwijs 2018

18 januari 2019 09:28

ALMERE – Bij de opleiding Dierverzorging van Aeres MBO Almere draait jaarlijks een broedproject. In dit project worden kippeneieren in een broedmachine ingelegd en uitgebroed. De kippen mogen op een diervriendelijke manier opgroeien. Dit project is genomineerd de Impactprijs Groen Onderwijs 2018.


Als de kippen uitgegroeid zijn, worden ze klaar gemaakt voor consumptie. Studenten begeleiden de cyclus van ‘ei tot kipfilet’ en leren daarin wat er bij de productie van voedsel komt kijken en hoe je dit zo verantwoord mogelijk kan doen.
Na 21 dagen is het dan zover: de eieren komen uit. Dat alles gebeurt in de klas, tijdens de lessenserie Hoenders en watervogels. De studenten maken van dichtbij mee hoeveel moeite een kuiken eigenlijk moet doen om uit een ei te komen. Na de eerst fase gaan de kippen naar een ruime schuur met uitloop in een wei, om rustig te groeien. Als ze kippen zijn uitgegroeid en op gewicht gaan ze naar een officiële kleinschalige slagerij. De studenten weten dit al bij aanvang van het project. Sommigen hebben het er moeilijk mee: dieren worden gedood en geslacht om als voedsel voor de mens te dienen. Dat geeft interessante discussies in de klas, want dit is tot op heden wel de realiteit in onze maatschappij.

Gerelateerd

X