Adri Bax mag niet naar buiten met zijn Floriade-schoenen

15 juli 2020 11:25

Door Marcel Beijer

ALMERE – Super-enthousiast was ondernemer Adri Bax uit Amere Haven over de komst van de Floriade naar Almere. Hij kreeg het gerenommeerde schoenenmerk Van Drunen zover om speciale Floriade-schoenen te laten ontwerpen van het model Gijs en die uit te reiken aan de burgemeester. Maar nu is zijn enthousiasme flink getemperd. Van de Floriade BV mag hij geen enkele publiciteit geven aan zijn schoenen.

Bax kreeg uitsluitend toestemming om de Floriade-schoenen in de etalage van zijn polulaire schoenenspeciaalzaak aan De Kerkgracht in Haven te plaatsen. Geconfronteerd met de journalist van deze krant, die de schoenen in de etalage zag staan, geeft Bax zijn verhaal prijs. Hij laat de mails die de Floriade BV hem heeft gestuurd ter inzage zien.

Daaruit blijkt dat de Floriade BV Bax van alles verbiedt: hij mag de schoenen niet verkopen, hij mag geen foto maken van de burgemeester die de schoenen in ontvangst neemt en hij mag al helemaal niet de pers informeren of een berichtje delen via social media.

"Ik wil die schoenen niet eens verkopen", foetert Bax. "Het was gewoon een enthousiast idee om de Floriade te promoten. Hoe leuk is het dan als een ondernemer enthousiast is? Maar kennelijk wordt dat niet gewaardeerd. Het had een win-win-situatie kunnen zijn voor de Floriade en mij."

Logo

Een paar maanden geleden informeerde Bax Floriade-directeur Peter Verdaasdonk over zijn idee. "Die was nog enthousiast en liet een medewerker mij het logo toesturen dat ik direct aan de fabrikant toestuurde. Die had de schoenen snel klaar. Maar toen werd Verdaasdonk ziek en begon de Floriade BV ineens te dreigen dat ik het logo niet mocht gebruiken. Ik mag er dus geen publiciteit mee maken."

Bax snapt daar helemaal niets van. "Hoe krijg je zo ooit andere ondernemers enthousiast voor de Floriade? Als je niks mag, ga je ook geen ideeën maken. Hoe leuk zou het zijn als je nu al bij de bakker Floriade-taarten zag staan, of bij de patisserie Floriade-gebakjes? Een Floriade-etalage bij de bloemenwinkel en Floriade-T-shirts bij de kledingwinkels? Die positieve publiciteit kunnen ze best gebruiken, dacht ik zo, na al die negatieve verhalen."

Uitnodiging

Als pleister op de wonde heeft de Floriade BV Bax nu uitgenodigd om in 2022 de Floriade te bezoeken en na de zomer ook een kijkje te nemen bij de Floriade Preview. "Nou, daar heb ik even geen zin in. En ik moet even nadenken wat ik met deze stugge houding van de Floriade BV aan moet. Maar deze arrogante houding is toch onvoorstelbaar?"

De Floriade-schoenen van Adri Bax mogen niet in de publiciteit. (Foto: Almere DEZE WEEK)