Aanrader: Rondwandeling Stad met Gilde Almere

02 september 2020 14:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – Almere zit vol verhalen en interessante weetjes. Dat bleek vorige week toen Almere DEZE WEEK meedeed met de rondwandeling van het Gilde Almere door Almere Stad. Stadsgids René Dekker leidde een groep bouwkunde studenten van Windesheim rond. Ze keken hun ogen uit. Net als de journalist, die dacht alles te weten van de stad. Niets bleek minder waar.

De rondwandeling begint bij de VVV aan De Diagonaal. Stadgids Dekker vertelt over de achtergrond van het verhoogde maaiveld (de heuvel in het stadscentrum), en de gedachte achter het ontwerp van architecten Rem Koolhaas en Floris Alkemade. Nieuwe namen voor de studenten. Hun opleiding is eigenlijk deze ochtend pas begonnen.

Dekker neemt de studenten mee naar het woongedeelte de Citadel. Tot hun verrassing is daar een compleet woonhof. De rust valt hen op. "Het is hier midden in de stad net zo stil als op het Begijnhof in Amsterdam", zegt een van hen.

Het ondergrondse afvalsysteem is een eyeopener voor de studenten. En vol verbazing luisteren ze naar het verhaal over het gebouw het Kantee, de grote groene flat boven de Citadell. "Dat staat op heel lange palen", doceert Dekker. "In het begin dacht men dat het bij straffe wind wel een zou kunnen gaan draaien, maar tal van onderzoeken wezen uit dat het zo stabiel is als het maar kan zijn."

"Dit is misschien wel het veiligste wijkje van Almere", vertelt Dekker, "want alleen de bewoners kunnen hier komen met een speciale sleutel."

Duurzaam

De gids neemt ons mee naar de ondergrondse gangen waar de winkeliers de bevoorrading doen. "Ga er maar van uit dat hier meer dan een kilometer aan gangen is. Als je de weg niet kent, verdwaal je." Dan gaat het naar de Esplanade. Een student uit het noorden van Friesland verbaast zich over het gras. "Zo groen ziet het er bij ons niet uit, hoor", zegt hij met zijn kenmerkende tongval. Verbaasd raakt hij het gras aan als Dekker vertelt dat het gras na een evenement in vier dagen weer helemaal hersteld is. "Zo snel herstellen", zegt de student, "dat zouden onze boeren moeten weten."

Over KAF heeft Dekker nog een mooi duurzaam verhaal. "Het regenwater dat langs de glazen voorgevel stroomt wordt op dat glas verwarmd. Het wordt beneden in een ondergrondse tank opgevangen en zo kan het gebouw duurzaam warm water gebruiken." De studenten kijken alsof ze het water zien branden."

Smakelijk

De rondleiding gaat verder langs de complexen Side by Side, de Smaragd en The Wave. Overal heeft Dekker een achtergrondverhaal bij en smakelijke details. "Daar staat een gebouw waar jullie veel zullen komen: de Bierfabriek. Oorspronkelijk werd het in de volksmond 'de aardappel 'genoemd. Maar als je aan de rechterkant kijkt, zie je dat de aardappel afgeplat is. Hij kon niet afgebouwd worden omdat er anders voor de leveranciers van de mediamarkt niet voldoende ruimte was."

Na anderhalf uur moet Dekker afronden. "Ik kan nog wel uren verder vertellen", zegt hij. De studenten zouden wel willen, maar de school roept. Dit is toch wel heel anders dan Dokkum of Amersfoort, vinden ze. "Almere is echt wel een bijzondere stad."

Meer informatie

Rondwandelingen door het Gilde Almere

Aanmelden of reserveren: 036 – 5341404

gilde@vmca.nl of info@vvvalmere.nl

www.gildealmere.nl of www.vvvalmere.nl

Gids René Dekker met bouwkundestudenten op de Citadel. (Foto: Almere DEZE WEEK)