15.000 handtekeningen voor behoud Vis a Vis

13 mei 2019 07:03

Theatergezelschap dreigt met vertrek uit Almere

Door Robert Mienstra

ALMERE – Een enorme robot en een wat kleinere stapten afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt het stadhuis binnen om 15.000 handtekeningen aan de raad aan te bieden voor het behoud van theatergezelschap Vis à Vis. Het kleine optreden werd met applaus en geroep ontvangen.


Vis à Vis en de gemeente liggen in conflict over de locatie. De gemeente is voornemens op de huidige plek van Vis à Vis woningen te bouwen en stelt voor dat het theatergezelschap verhuist. De theatermakers willen absoluut niet voor de tweede keer verhuizen. “Verhuizen naar een andere locatie in Almere is onbespreekbaar”, zei zakelijk leider Klaartje Wierbos van Vis à Vis na afloop. “Als het daar toch op uitdraait, dan vertrekken we 100% zeker uit Almere. Andere gemeenten hebben al aangeboden ons met open armen te ontvangen.”

Politie


Voor het aanbieden van de petitie demonstreerde Vis à Vis onder leiding van de robots op het Stadhuisplein. Dat werd even spannend toen de politie wilde ingrijpen omdat er geen vergunning was voor de demonstratie. Toen Vis à Vis dreigde op te stomen naar de kamer van de burgemeester, lieten de dienders het erbij.

Cultuurplan


Vis à Vis kwam ook aan bod tijdens de bespreking van het cultuurplan tijdens de Politieke Markt. Wethouder Hilde van Garderen (VVD) probeerde de kou uit de lucht te halen door meteen het woord te vragen over Vis à Vis. “Er komt een locatie-onderzoek met alternatieven dat we ook met Vis à Vis gaan bespreken. Uiteindelijk beslist de raad er over wat er met het gebied gaat gebeuren.” Van Garderen verweet de vorige colleges dat ze de plek van Vis à Vis niet geregeld hadden. “Ik maak er nu wel werk van. En natuurlijk wil ik dat Vis à Vis in Almere blijft. Maar de raad beslist.”
Verder hechtte Van Garderen er aan te melden dat projectontwikkelaar Amvest niet betrokken is bij de plannen voor het stuk grond. Amvest is overigens weer wel een van de hoofdsponsors van Vis à Vis.

Toezeggingen


Vis à Vis gaf al eerder aan dat voor haar de zaak in de vorige colleges beklonken is met glasheldere toezeggingen over de huidige locatie. Ook gaf zij aan dat er helemaal geen locatie-onderzoek gedaan hoeft te worden, omdat dat in 2013 al gedaan is.

X