100-Huizen-Plan is stapje op weg naar energieneutrale Filmwijk

28 maart 2016 08:40

FILMWIJK – Honderd huizen, honderd energiescans. Het Platform Filmwijk zoekt, verspreid door de wijk, honderd bewoners die voor hun huis een energiescan willen laten maken om op basis daarvan energiebesparende maatregelen te treffen. Daarmee, en door meer bewoners gebruik te laten maken van duurzame energieopwekking (door zon, wind of water), moet heel Filmwijk in 2022 energieneutraal zijn.


Vorige week dinsdag was er in basisschool De Polygoon een eerste informatieavond over het 100-Huizen-Plan in Filmwijk. Er was ook een energiemarkt met aanbieders van zonnepanelen en bijvoorbeeld windenergie. Het project wordt uitgevoerd door Platform Filmwijk in samenwerking met de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) en de gemeente. Robert Atkins (NMF) nam als voorbeeld een gescande woning in Filmwijk. Een camera signaleerde de buitentemperatuur van de woning, die bij alle ramen veel warmte doorliet. “Een aanpassing van gewoon dubbel glas naar HRglas houdt de warmte binnen. Die maatregel verdient zich terug in de lagere energierekening.” Maar ook een warme kruipruimte is zonde van de energie zo sprak hij; als er geen vloer onder ligt verdwijnt al die warmte direct de grond in. Extra ruimte in het dak kan prima benut worden voor een extra laag isolatiemateriaal.

Bewust van energieverbruik

Filmwijkbewoner Jaap Bosscha is geïnteresseerd in energiebesparing. Hij heeft alle gloeilampen in zijn huis vervangen voor led-lampen en sinds een paar maanden heeft hij een ‘slimme energiemeter’. “Zo kan ik makkelijk zien wat we continu aan stroom verbruiken en wanneer er pieken zitten in het verbruik. We denken er over na om zonnepanelen aan te schaffen, maar daarvoor willen we ons wel bewust zijn van ons verbruik. Als we zonnepanelen hebben, moeten we niet meer ’s nachts de wasmachine aanzetten omdat je dan stroom van het net gebruikt in plaats van je eigen stroom.”
De gemeente Almere presenteert binnenkort een voortgangsrapportage aan de raad over het plan ‘Energie Werkt!’, waarin de gemeente ook als doelstelling heeft om Almere in 2022 voor 44 procent energieneutraal te hebben. De rest moet komen via duurzame energieopwekking.
Meer informatie over 'meer wooncomfort en een lagere energierekening' of aanmelden voor het 100-Huizen-Plan, kijk op www.100huizenplan.nl

Gerelateerd