Zeer onbestendig met regen en wind

Ook de maand maart is weer op weg om veel te zacht in de boeken te komen straks op 1 april. Inmiddels bedraagt het temperatuuroverschot alweer een kleine 3 graden in Almere en omgeving. Tot en met het aanstaande weekend blijven de dagtemperaturen in de dubbele cijfers uitkomen.

Opvallend zijn de kleine verschillen tussen de nacht - en dagtemperaturen (bewolking en wind). Een zeer krachtige westelijke stroming veroorzaakt dit veelal te zachte en onbestendige weertype. Van de traditionele voorjaarsdroogte is dit jaar helemaal geen sprake, integendeel. Veel gebieden in Nederland zitten al aan hun maandelijkse taks qua neerslag. We gaan zelfs richting de 100 millimeter.
Tot en met zondag is de kans dat het een dagdeel geheel droog blijft zeer klein. Dagelijks is er dus kans op regen en soms valt er een hele bak water zoals op donderdag wanneer er 10-15 millimeter regen valt. Door de flinke instabiliteit van de (boven)lucht is er ook kans op onweer, hagel en wat natte sneeuw.
Deze maartse buien gaan doorgaans ook gepaard met veel wind op ’t pleit. Zelfs een stormkans zit er mogelijk nog wel in, maar het is niet exact aan te geven wanneer het felste windveld overtrekt straks.
Al met al is het dus nog ruim een week erg pover maartweer alvorens de verbetering moet gaan komen. In de derde decade van de maand (21-30 maart) zou er meer hoge druk aan te pas moeten gaan komen. Het Amerikaanse weermodel zinspeelt op flinke opbouw van een hogedrukgebied boven onze omgeving.
Wanneer dit hoog later doortrekt in noordoostelijke richting komen wij in drogere en warmere lucht terecht.
weerman Marc Putto

Woensdag min. 6, max. 9, wind zw. 5, neerslag 95% en zon 20%
Donderdag min. 6, max. 10, wind zw. 5, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 7, max. 12, wind wzw. 5, neerslag 95% en zon 20%
Zaterdag min. 7, max. 12, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 13 maart 2019 - 12:05

Gerelateerd

Delen