‘Zandkorting’ voor eerste bewoners Schoolwerf

HAVEN - Herdenkingsmonument De Dolfijn, de eerste huizen aan de Schoolwerf, de havenkom, de Brink, gebouw de Hulk en het politiebureau aan het Bivak, dat toch maar even het eerste gerealiseerde ontwerp is van Rem Koolhaas. Een aantal van de plekken in Haven die stadsgids Marie-Josée Röselaers op de dag van het 40-jarig bestaan van Almere liet zien tijdens een historische rondleiding door Almere Haven.
Marie-Josée Röselaers leidt een groep rond in ‘historisch’ Almere Haven. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Niet alleen Marie-Josée Röselaers, tevens verantwoordelijke voor de heruitgave van de historische De Almare, had wat te zeggen tijdens de rondleiding. Veel deelnemers hadden zo hun eigen verhaal over ‘het begin van Almere’. Zo deden de eerste bewoners nog hun boodschappen in barakken op de Brink. “En als een bouwbedrijf ergens weer een kabel had doorgesneden viel de stroom uit en konden we niet betalen voor onze boodschappen”, vertelt een vrouw. “Die mochten we dan wel meenemen en later terugkomen om te betalen.”
Dat het markante beeld op de Markt, ‘Het Gezin’ van Jan Snoek, er in 1979 kwam omdat het gekozen is door bewoners, was voor veel deelnemers nieuw. “Ze konden kiezen uit drie beelden en deze is het geworden”, zegt Röselaers. “Dat ging heel democratisch.” Voor de ophanden zijnde herinrichting van het plein moeten ze binnenkort wel even het veld ruimen.
De eerste bewoners die een woning kregen aan de Schoolwerf moesten rekening houden met kijkers van het ‘vaste land’. “Omdat nieuwsgierige bezoekers op een gegeven moment zelfs vanuit de achtertuin naar binnen zaten te gluren, is er een modelwoning aangewezen. Nummer 86 was dat. En alle bewoners kregen ‘zandkorting’, vanwege alle zand in de omgeving”, vertelt Röselaers. De huren waren er in die tijd tussen de 125 en 320 gulden. En nu? 300 euro. Wel een verschil. Het eerste kantoor van de ZIJP zat aan de Kerkstraat 100, waar nu zorghotel Reedewaard gevestigd is. In dezelfde straat moet op de begane grond van een appartementencomplex een nieuw zwembad komen, met daarboven woningen voor senioren.
Niks in Almere

Ook mevrouw De Hartog wandelt mee. Ze kent Haven wel, maar vindt het toch leuk om de rondleiding mee te maken. Haar man Jan Frans de Hartog dacht als stedenbouwkundige mee over de ontwikkeling van Almere. “Toen mijn man hier begon was er nog niks in Almere, dus hebben wij nog een tijd in Lelystad gewoond. Ook gingen onze kinderen daar naar school. Daarna zijn we naar Almere verhuisd. We hebben Almere echt zien groeien.”
De ‘nieuweling’ uit de groep, Anjo Steen, herinnert haar verhuizing van Uithoorn naar Almere in 2001 als ‘spannend’. “Almere had een slechte naam en de kinderen wilden niet naar Almere toe. We kwamen omdat dit dichter bij mijn werk is. Nu zijn we helemaal gewend in de Goedewerf en wonen mijn kinderen hier ook. Die zijn hier niet meer weg te krijgen.”
Artikel geplaatst op: 05 december 2016 - 15:09

Gerelateerd

Delen