Het weer DEZE WEEK
Wisselvallig en zacht tot en met het weekend

ALMERE - Tot en met het weekend verandert er niet veel in het wisselvallige en veel te zachte weerbeeld. Daarna breekt een fase aan met beduidend lagere temperaturen en flinke kans op vorst in de nacht.
Eigenlijk is het klassiek decemberweer en niet zelden zagen we ook in het verleden dat de temperaturen in december opliepen tot om en nabij de 15 graden. Vaak werden deze topmaxima ook opgetekend in de nachten daar zeer hoge temperaturen in december niet meer afhankelijk zijn van de zonkracht overdag.
Als de subtropische luchtaanvoer vanuit Spanje en Frankrijk maar aanwezig is, kan het erg zacht worden. Komende vrijdag is waarschijnlijk de laatste dag met ‘double digits’ op de temperatuurdisplays in Almere. Begin volgende week gaat de stroming om en komt er een duidelijker noordcomponent in de windrichting. Hogedrukgebieden gaan zich meer ontpoppen boven het noorden van Europa en later boven Scandinavië. Uiteindelijk ruimt de wind naar oostelijke richtingen en voert koude lucht aan met ook overdag lage maxima. Rond het midden/einde van de nieuwe week komen de temperaturen overdag niet veel verder meer dan zo’n 2 of 3 graden in de plus en landelijk zou dan zelfs en eerste ijsdag haalbaar zijn (hele etmaal vorst). Of de blokkade van hoge druk boven Scandinavië echt gaat uitgroeien tot een uitgesproken winters bastion, wordt pas aan het begin van de komende week duidelijk, maar een wat winters weerbeeld is best mogelijk.
Echte kou rond Sinterklaas deed zich voor begin december 1995 toen het op 5 december 5 graden vroor.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 2, max. 8, wind z. 3-4, neerslag 60% en zon 20%
Donderdag min. 7, max. 11, wind w. 3-4, neerslag 40% en zon 20%
Vrijdag min. 11, max. 12, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Zaterdag min. 7 max. 9, wind w. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 7, max. 8, wind w. 4, neerslag 85% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 04 december 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen