Vrijdag regen en gevoelig koeler

ALMERE - Vorige week gaf ik aan dat het orkaanseizoen op de oceaan in volle gang was en dat de invloed van zo’n (inmiddels) extra-tropische cycloon ook kon reiken tot bij Nederland. Doorgaans worden die cyclonen dan meegenomen in de straalstroom en komen uiteindelijk als min of meer gewone diepe depressies aan bij bijvoorbeeld Ierland of IJsland.

Door die positie in samenspel met een hogedrukgebied boven Midden - of Oost-Europa, kan er in de Benelux dan juist een diepe zuidelijke stroming ontstaan welke mooi en warm nazomerweer geeft bij ons. Zo’n setting doet zich nu eigenlijk voor met maxima tot rond de 25 graden. Inmiddels ligt de gemiddelde septembertemperatuur een slordige twee graden boven de norm.
Tot en met donderdag blijft het nog aan de warme kant in Zuidwest-Flevoland met maxima tot zo’n 25 graden, waarna een koufront dat rond vrijdag met regen passeert direct koelere zeelucht geeft.
Daarna volgt een aantal dagen met koel weer en een kleine kans op een bui. Overdag wordt het dan tot 17 graden in Almere en de nachten geven soms laagste temperaturen tot 8-9 graden.
Het Amerikaanse weermodel gaf afgelopen maandag nog een opvallende ontwikkeling aan voor komende zondag. In die optie zou een venijnig lagedrukgebied de Noordzee optrekken vergezeld van een zeer stevig windveld met gerede kansen op storm op de kust. Het Europese - en Engelse weermodel kwamen juist met sterk toenemende invloed van hoge druk en rustig weer met oplopende temperaturen voor de zondag.
Wat het uiteindelijke weerbeeld zal zijn in de loop van het weekend is dus nog niet exact duidelijk. Zelf geef ik de voorkeur aan de variant met meer invloed van hoge druk met wat meer zon later. Ook de periode daarna zal voornamelijk een weerbeeld gaan laten zien waarbij hogedrukgebieden aan het langste eind zullen (blijven) trekken.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 24, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 75%
Donderdag min. 15, max. 24, wind z. 4, neerslag 25% en zon 65%
Vrijdag min. 14, max. 17, wind wzw. 4, neerslag 85% en zon 45%
Zaterdag min. 11, max. 17, wind wzw. 3-4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min. 9, max. 20,wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 18 september 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen