Later weer boven de 20 graden

Het enorme temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand, kalft nog wat af. Logisch natuurlijk met relatief gematigde temperaturen dit moment. Inmiddels is augustus 2018 nog ‘maar’ ruim anderhalve graad te warm in het centrum van Nederland.
De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima tot donderdag. We krijgen eerst nog een regenstoring te verwerken op woensdag, maar dat zal de laatste zijn voorlopig.
Aansluitend zien we dan weer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper komt nagenoeg boven Nederland te liggen. Daardoor krijgt de warme continentale lucht in eerste instantie niet de kans om tot Almere door te dringen. De reguliere dagtemperaturen blijven daardoor nog enigszins aan de bescheiden kant in Zuid-Flevoland.
Rond de maandwisseling en begin september lijkt deze hoge druk op een gunstiger positie aan te komen. De temperatuur kan dan weer eens oplopen naar bijna zomerse waarden. Met name het Amerikaanse weermodel gaf het afgelopen weekend nog aan dat er rond 4 september een serieuze warmteoprisping zou volgen met de aanvoer van zeer warme lucht via Spanje en Frankrijk. Dit scenario was begin deze week min of meer uit de kaarten verdwenen maar kan ook weer terugkeren. Hoe dan ook, na de woensdagse/donderdagse regen, knapt het weer op en kunnen we een prima weekend verwachten met droog weer en flink wat zon bij aangename middagtemperaturen. Meer info via www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 13, max. 21, wind w. 3-4, neerslag 90% en zon 35%
Donderdag min. 13, max. 18, wind nw. 4, neerslag 35% en zon 65%
Vrijdag min. 11, max. 18, wind nnw. 4, neerslag 20% en zon 65%
Zaterdag min. 9, max. 20, wind var. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Zondag min.10, max. 22, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Marc Putto
Artikel geplaatst op: 27 augustus 2018 - 12:38

Gerelateerd

Delen