Overgang naar zeer koel en wisselvallig weer

ALMERE - Het riante temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand, kalft nog verder af. Logisch natuurlijk met relatief gematigde temperaturen deze week. Inmiddels is augustus 2018 nog maar twee graden te warm en over een week wellicht nog maar 1 graad.
De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima komende tijd. Sinds lange tijd kunnen we dan ook spreken van enigszins gematigd Hollands zomerweer (na woensdag)
De woensdag belooft nog net even zomers uit te pakken met maxima rond 25 graden in de regio Almere en omgeving. Daarna passeert een ‘beslissend’ koufront dat de overgang markeert naar koel en bijna herfstachtig weer. De jas kan zelfs weer aan binnenkort.
In het tijdpad donderdag tot en met begin volgende week hebben we te maken met een reeks buien.
Bij een meest matige westenwind trekken regelmatig storingen over en langszij met enkele waterdragers.
Vooral hogerop in de atmosfeer koelt het sterk af tot bijna nul graden op zo’n 1700 meter hoogte. De buien die dan gaan vallen zouden zelfs onweer en hagel kunnen geven. In zo’n bui is het soms maar 13 graden.
Buiten de buien om zijn er ook felle opklaringen en dan stijgt de temperatuur nog even naar 17-18 graden.
Later in de periode zien we dan weer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper blijft voornamelijk zuid van Nederland bivakkeren. Daardoor krijgt de warme continentale lucht niet de kans om tot Zuid-Flevoland door te dringen. De reguliere dagtemperaturen blijven daardoor nog enigszins aan de bescheiden kant.
Rond de maandwisseling en begin september lijkt de hoge druk toch weer de scepter te gaan zwaaien met gevolg beter weer. Vaak zie je dat het rustig nazomerweer is in de eerste week van september.
Woensdag min. 16, max. 25, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 75%
Donderdag min. 15, max. 21, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 55%
Vrijdag min. 14, max. 17, wind w. 4, neerslag 90% en zon 35%
Zaterdag min. 11, max. 17, wind w. 4, neerslag 85% en zon 60%
Zondag min.10, max. 18, wind w. 3-4, neerslag 75% en zon 70%
Marc Putto
Artikel geplaatst op: 20 augustus 2018 - 12:13

Gerelateerd

Delen