Almere krijgt wijk met straten vernoemd naar belangrijke Almeerders
Regels voor straatnamen worden versoepeld

STAD CENTRUM – De regels voor het vernoemen van straatnamen naar Almeerders of mensen die iets belangrijks hebben betekend voor Almere, worden versoepeld. Dit onderwerp werd vorige week besproken tijdens de Politieke Markt. Leefbaar Almere wil dat mensen die korter dan tien jaar overleden zijn ook vernoemd kunnen worden.
Het Winnie Mandelaplein werd veranderd in de naam Mandelaplein, maar daar hangt geen bordje van. De Rooseveltweg ligt er naast. (Foto: Fred Rotgans)

“De ongeschreven is regel dat iemand pas vernoemd kan worden als men tien jaar of langer is overleden”, aldus Marco de Kat van Leefbaar Almere. “Als je als stad nog niet zo lang bestaat is er de mogelijkheid dat mensen die veel voor de stad hebben betekend nog niet zo heel lang zijn overleden. Het belang dat iemand in de stad heeft gehad zou zwaarder moeten wegen dan hoe lang iemand is overleden.”
Burgemeester Annemarie Jorritsma kan zich hierin vinden. “Wij moeten de echt belangrijke mensen van onze geschiedenis gaan benoemen. Daar moeten we selectief in zijn. Het tien jaar criterium is geen ‘wet van meden en perzen’. Als overledenen echt van zo groot belang zijn geweest voor Almere moeten we hiervan af kunnen wijken.”
De straatnaamsgevingscommisie heeft al een eerste lijst opgesteld met mogelijk personen die in aanmerking komen voor vernoeming. De Kat wil nog geen namen noemen, maar is wel van mening dat Henk de Clerk als eerste bewoner van Almere en Dirk Frieling, de stedenbouwkundige die Almere heeft ontworpen, in de nog komende wijk vernoemd moeten worden.
Personen die vernoemd worden moeten volgens Jorritsma wel een ‘onbeschreven blad’ zijn. “Het Winnie Mandelaplein dat wij hebben gehad, moesten we, toen Winnie in de fout ging, veranderen in het Mandelaplein”, aldus Jorritsma.
Volgende week donderdag wordt er tijdens de Politiek Markt in het stadhuis gestemd over het voorstel.
Artikel geplaatst op: 04 september 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen