Buitenhout College vierde in landelijke finale VMBO Debattoernooi

ALMERE – Team 1 van het Buitenhout College uit Almere eindigde vrijdag op een gedeelde vierde plaats in de landelijke finale van het VMBO Debattoernooi. De twee andere teams eindigden als negende en als twaalfde – een zeer verdienstelijke prestatie voor de school.
Team 1 van het Buitenhout College uit Almere eindigde vrijdag op een gedeelde vierde plaats in de landelijke finale van het VMBO Debattoernooi. (Foto: aangeleverd)

In totaal streden 26 scholen uit heel Nederland voor de titel ‘beste debater van 2013’ in Almere, tijdens de finale van het landelijke VMBO Debattoernooi. Na twee debatrondes en een finaledebat werd de winnaar bepaald. Rapper Yes-R nam plaats in de finalejury en overhandigde de winnaar de wisselbeker. Wellantcollege Mavo Stek uit Dordrecht kwam als winnaar uit de bus.
Debatrondes

De scholieren debatteerden over drie actuele thema’s. Vlak voor het debat begon, kregen zij te horen of zij de standpunten voor of tegen een bepaalde stelling moesten verdedigen. In twee debatrondes en een finaledebat werd de winnaar bepaald. Roderik van Grieken, oprichter van het Nederlands Debat Instituut: “Het niveau van de debatten die werden gevoerd was ook dit jaar weer erg hoog. De thema’s die besproken werden gingen de leerlingen duidelijk aan het hart. Er was echt een strijd gaande. De leerlingen gingen allemaal erg goed op in elkaars argumenten en onderbouwden hun toegewezen standpunten met verve aan de jury en aan elkaar.”
Rapper Yes-R, ere-jurylid van het VMBO debattoernooi: “Het niveau was waanzinnig. Als je naar een politiek debat op tv kijkt, is dat vaak minder inhoudelijk. Voor een overvolle zaal goed beargumenteerd ingaan op ingewikkelde maatschappelijke thema’s, je niet laten afleiden en to the point blijven. Respect!”
Het toernooi werd georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en SNS REAAL Fonds. Het Nederlands Debat Instituut organiseert het vmbo Debattoernooi voor het zesde jaar op rij.
Artikel geplaatst op: 13 maart 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen