‘De wens van de Almeerders wordt aan de kant geschoven’

ALMERE - “Het is de arrogantie van de politiek om de wens van de Almeerders aan de kant te schuiven”, zegt Almeerder Henk van de Geijn verontwaardigd. Sinds de Almeerse Mariska van Modem het dilemma van het te weinig legen van de duobak, eens in de twee weken, aan de kaak heeft gesteld, is er nog geen actie ondernomen.
Henk van de Geijn ergert zich aan de stank die de duobak op warme dagen verspreidt. (Foto: Fred Rotgans)

Uit het raadspanel-onderzoek van 4 januari dit jaar, dat gedaan is onder 1.061 panelleden, blijkt dat de meeste Almeerders het afval gescheiden inzamelen. Meer dan helft vindt het niet prettig dat de duobak maar één keer per twee weken wordt geleegd. De meerderheid wil ook dat de bakken weer iedere week geleegd worden, waarvan een derde dit ook vindt ondanks dat dan de afvalstoffenheffing omhoog gaat.
Een poll op de website van Mariska van Modem liet zien dat 83 procent van de 470 stemmers terug wil naar het oude beleid van wekelijks de duobak legen en dan ook akkoord gaat met het oude tarief. “Als je je afval goed scheidt, dan kom je er wel uit met één keer per twee weken legen zegt de gemeente”, aldus Van de Geijn uit Filmwijk. “Maar dat is niet zo. Nu, met deze temperaturen, gaat deze container vreselijk stinken als hij twee weken vol voor de deur staat. Er wordt gezegd: doe je gft in plastic zakjes, maar dat is echt de grootste onzin die er is! Dan ben je alleen maar weer aan het vervuilen. Vroeger, toen de duobak nog elke week geleegd werd, kwam ik er altijd mee uit. Maar met dit weer komen de maden er uit en zakjes hebben echt geen zin.”
Het is vooral de ‘gruwelijke arrogantie van de raad en B&W’ dat Van de Geijn steekt. Het voorstel van Mariska van Modem was de plastic en papiercontainer één keer per maand te legen en die twee ritten die overblijven te gebruiken voor de duocontainer. “Mariska wordt het bos in gestuurd. De politiek heeft lak aan de bevolking, maar ik vind dat de politiek moet doen wat Almeerders willen. Toen het werd ingevoerd hebben ze de inwoners van Almere niet gevraagd of zij ermee akkoord gingen. En nu moeten we met heel veel stemmen aantonen dat het niet wenselijk is. Maar er gebeurt niets.”
Evaluatie in juni

Vanuit ‘de politiek’ zijn Leefbaar Almere en de SP de enige partijen die nog pal achter Henk en Mariska staan. Tijdens de Politieke Markt van 31 mei heeft fractievoorzitter Frits Huis vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Ed Anker over de evaluatie die in april zou verschijnen. Maar de evaluatie komt pas in juni, tot ergernis van Leefbaar Almere. “De coalitiepartijen wilden de evaluatie afwachten, dus tot die tijd heeft een motie indienen geen zin. Vervelend, want voor afwachten koop je niks”, zegt fractieassistent Marco de Kat. “Toen het zulk lekker weer was kregen we meteen veel meer klachten over die duobak. Dus waar wacht de wethouder op? In concept is het evaluatierapport trouwens al klaar, het is schandelijk dat de ambtelijke molen twee maanden nodig heeft om tot een fatsoenlijk rapport te komen.”
Dat is ook de mening van SP-raadslid Saba Sarfraz: "Buitengewoon jammer dat door deze vertraging de burgers waarschijnlijk nog een zomer met dit probleem opgescheept zullen blijven."
Tot die tijd gebeurt er niks. Mariska: “Intussen is er alweer een jaar voorbij. Mijn situatie is nog steeds hetzelfde als vorig jaar: ik scheid geen restafval en gft meer, want het past gewoon niet. Bij mij gaat alles in dezelfde bak. En ik heb er nog nooit iets over gehoord. Sommige mensen hebben zelfs het tussenschot uit hun duobak gehaald. Heel Almere is ontevreden en er wordt gewoon niks aan gedaan.”
Artikel geplaatst op: 13 juni 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen