Bewoners Uithof strijden voor groenbehoud

HAVEN – De onrust onder de bewoners in Almere Haven neemt toe nu blijkt dat door de bouwplannen van de gemeente deze stadskern zijn specifieke groene karakter verliest. Afgelopen vrijdagavond belegde de Bewonersvereniging ‘Uithof’ in basisschool De Ark een informatieavond over het stedenbouwkundig plan De Laren. Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. “Waarom moet er een groot appartementencomplex komen in dit kleine wijk en buurtpark Uithof?”
Bewonersvereniging De Uithof sprak vrijdag over de plannen voor de Utithof. Linda Baan (rechts) van de gemeente gaf uitleg. (Foto: Fred Rotgans)

De plantekening geeft een mooi en groen beeld, maar wie verder kijkt ziet dat de gemeente Almere aan alle kanten stukken natuur laat verdwijnen uit Haven ten faveure van woningbouw. “Als je kijkt naar de verhouding park ten opzichte van het aantal woningen eromheen, dan is het slechts een klein park”, zegt Bep van Mil, één van de initiatiefnemers van de informatieavond. “En juist hier wil de gemeente niet alleen een groot appartementencomplex bouwen, maar ook een jeugdeiland aanleggen. Daarmee ontneem je een fors deel van het park voor algemeen gebruik.”
Van Mil nodigde Linda Baan uit om namens de gemeente de plannen toe te komen lichten. Van Mil: “Het was ons doel om de bewoners hierover te informeren, want als we niets doen dan wordt dit een flinke aantasting van onze woonomgeving.” Het verhaal van Baan was helder, maar nam de zorgen van de bewoners allerminst weg. Voorzitter Jeroen van Dam moest de aanwezigen een aantal keer tot kalmte manen.
“De mensen beseffen nu echt wat ons staat te gebeuren”, merkt Van Mil op. “Daarom gaan wij er alles aan doen om de politiek te overtuigen dat dit een onzinnig idee is. We gaan gebruik maken van onze rechten.”
Geschiedenis herhaalt zich

Namens de SP was Frans Mulckhuijse aanwezig. “De geschiedenis herhaalt zich,” vindt Mulckhuijse. “De vele bouwplannen die voor Almere Haven op de plank liggen worden stuk voor stuk aan de gemeenteraad gepresenteerd. Per plan lijkt het soms mee te vallen. Maar als je alles in zijn totaal bekijkt, worden er honderden woningen en appartementen ingebed ten koste van het groen in Haven. De plannen worden gepresenteerd als noodzakelijk om de wijken in Almere Haven door te ontwikkelen,” luidt Mulckhuijse de noodklok. “Maar wat verbetert er aan de bestaande woningen als het groen voor hun deur verdwijnt en er een appartementencomplex van zes tot acht verdiepingen voor in de plaats komt? Het is ook niet zo dat we in Almere geen plek zouden hebben voor nieuwe woningen. Er is plek zat in andere delen van de stad.”
De bewoners rond het Uithof-park laten het er in ieder geval niet bij zitten.“We overwegen een stichting op te richten,” zegt Van Mil tot besluit. “Waardoor we onze krachten bundelen en zo het beetje groen dat we in onze woonomgeving hebben te kunnen behouden.”
Artikel geplaatst op: 25 april 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen