Computercursussen dreigen te verdwijnen
Ook digibeten moeten mee kunnen blijven doen

ALMERE - “Het is vreemd dat de gemeente enerzijds steeds meer via internet gaat doen, maar anderzijds gaat bezuinigen op het geven aan computercursussen voor beginners. Hoe moeten mensen dan op de hoogte blijven van wat er speelt in de stad?”, aldus Henk Struik. Hij geeft als coördinator van de organisatie Computerwijk laagdrempelige computercursussen. Inmiddels heeft Computerwijk meer dan 70 Almeerse ‘digibeten’ wegwijs gemaakt op een computer. Struik: “ Het gaat om een groep mensen die echt voor het eerst in aanraking komt met computers. Het is verbazingwekkend hoeveel van die mensen echt bang zijn om een computer in te schakelen of onbekend zijn met een muis. “
De deelnemers van Computerwijk aan de slag in buurtcentrum Cobra. (Foto: Henk Struik)

Computerwijk startte in buurtcentrum Cobra met een succesvol pilotproject. Welzijnstichting De Schoor stelde de leslocatie beschikbaar. “De pilot eindigt in december. Dan valt de geldstroom van Computerwijk stil. Het vreemde is dat Computerwijk in alle steden waar ze actief zijn met een grote partner samenwerkt. Maar in Almere is die er vreemd genoeg niet. Dat zou betekenen dat het project moet stoppen.”
45.000 euro
Volgens Struik is er 40.000 tot 45.000 euro nodig om de cursussen in alle wijken van Almere aan te bieden. “ Ik vind dat heel veel geld, maar politiek gezien schijnt het ontzettend mee te vallen. Struik is van mening dat juist de laagdrempelige computercursussen belangrijk zijn. “ Ik heb begrepen dat de gemeentelijke aankondigingen in de huis-aan-huiskrant verdwijnen. Veel informatieverstrekking gaat tegenwoordig via internet. Onze cursussen worden vooral bijgewoond door senioren, allochtonen en mensen die al langere tijd op zoek zijn naar een baan. Ik krijg vaak te horen dat ze diep in hun hart helemaal niks willen weten van de computer, maar door de maatschappij daartoe gedwongen worden. Dan moet je deze groep niet laten vallen. Ook digibeten moeten mee kunnen blijven doen.”
Computerwijk biedt in drie sessies van in totaal 21 weken laagdrempelig computerles aan. De deelnemers zijn voor het hele traject maximaal 35 euro kwijt. “ De eerste sessie van zes lessen kost een tientje. Na afloop zijn de groepen altijd enthousiast. Er is zelfs een groep op eigen houtje doorgegaan. En een vrouw belde laatst om te vertellen dat ze een baan gevonden heeft dankzij de cursus.”
Politieke Markt
Donderdag zal Struik de gemeenteraadsleden op de hoogte stellen van de dreigende stopzetting. "Op uitnodiging van GroenLinks geven we komende donderdag tijdens de Politieke Markt uitleg over de noodzaak van deze cursussen. Daar zullen ook andere aanbieders spreken. Maar geen enkele organisatie in Almere biedt de lessen zo laagdrempelig aan als Computerwijk. De gemeente moet beseffen dat de keuze voor informatieverstrekking via internet bijna de verplichting heeft om ervoor te zorgen dat mensen die informatie kunnen vinden. Juist de mensen die niet zo makkelijk de weg weten op de digitale snelweg."
Artikel geplaatst op: 19 oktober 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen