Oppositie kreeg (concept)-woonvisie niet, coalitiepartijen wel

WOB ingediend op woonvisie

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Partij voor de Dieren (PvdD), de PVV, SP, Respect Almere en AP/OPA hebben een versneld WOB-verzoek bij de gemeente ingediend op de concept-woonvisie. Tijdens de Politieke Markt van 30 januari vroeg Leonie Vestering (PvdD) openbaarmaking van dit stuk. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) weigerde dit concept aan de raadsleden te overhandigen. Ook geheime inzage stond hij niet toe aan de raadsleden.

 

Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) kreeg de concept-woonvisie, net als de andere oppositieleden, niet. (Foto: aangeleverd)

Martine van Bemmel (D66) geeft nu schoorvoetend toe dat haar partij wel in het bezit is van stukken over de woonvisie: Ik zal er maar niet om liegen. Ja, we hebben een concept gehad tijdens de onderhandelingen, maar ik weet niet of het de volledige tekst was, en hij is ook niet vastgesteld door het college." Bastiaan van het CDA was resoluter. "Ja, dat concept zat bij de stukken, maar is niet besproken.” Ook Willy Anne van der Heijden van GroenLinks bevestigt dat er een tijdens de coalitiebesprekingen een concept-woonvisie is rondgestuurd: “Maar die heb ik niet gelezen, omdat de woonvisie niet ter sprake is geweest.” Ook Mark de Kuster (VVD) en Hans van Dijk (ChristenUnie) beamen dat er een stuk in de mailbox heeft gezeten. Ook Van Dijk meldt dat hij het stuk niet gelezen heeft: "We moesten nog onderhandelingen voeren, die gingen niet over de woonvisie."
Kees Ahles, fractievoorzitter van Leefbaar Almere meldt dat mede-onderhandelaar Marco de Kat het stuk had opgevraagd bij de griffiie. De Kat kwam tot de conclusie dat er niets in stond wat de coalitiebesprekingen zou belemmeren. 

Ontstemd
Nu blijkt dat de coalitiepartijen dit concept wel in handen hebben en de oppositiepartijen niet. De oppositiepartijen PvdD, de PVV, SP, Respect Almere en AP/OPA zijn op z’n zachtst gezegd ontstemd over deze gang van zaken. “Het is te gek voor woorden dat de coalitieleden wel conceptstukken te lezen krijgen en oppositieleden niet. Waar is de gelijkheid in informatievoorziening?”, twittert Leonie Vestering van de PvdD gebelgd.

Artikel geplaatst op: 12 februari 2020 - 13:15

Gerelateerd

Delen