BPA: Participatie bewoners laat te wensen over

'Participatie is de basis van democratie'

Door Marcel Beijer

ALMERE – Of het nu gaat om de Floriade, het zonneveld bij de Trekweg, de bomenkap, de Floriade of het appertementencomplex in Waterwijk: regelmatig klagen Almeerders dat het participatieproces te wensen over laat. Ad Kuijper en Raoul de Leeuw van Burgerparticipatie Almere (BPA) denken niet dat er boze opzet is vanuit het stadhuis: 'het is gewoon suffigheid'.

Ad Kuijper (links) en Raoul de Leeuw (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

"We vinden eigenlijk dat de omwonenden van de Trekweg een punt hebben: ze zijn te laat ingelicht door de gemeente over de plannen voor een zonneveld. De plannen dateren uit 2013, in 2017 werden ze er voor het eerst bij betrokken. De wethouder was in de veronderstelling dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB - die het zonneveld initieert, red) het participatieproces zou opstarten. Een zwak excuus. De gemeente en RVB hebben drie jaar lang aan tafel gezeten over de plannen. Heeft in al die tijd niemand aan de inspraak van omwonenden gedacht? Dat is niet erg waarschijnlijk, een welgemeend excuus zou hier op zijn plaats zijn."
Ook bij de andere procedures heeft de gemeente zitten slapen. Tegenover de bewoners van Waterwijk, die voor hun deur een 15 meter hoog appartementencomplex krijgen, gaf het college onlangs ruiterlijk toe dat de bewoners te laat betrokken werden bij de wijziging van het bestemmingsplan. Voor de bewoners was dat de druppel: woedend verlieten ze de vergaderzaal.

Boosheid en frustratie
"Natuurlijk zijn ze boos", stelt De Leeuw. "Al die boosheid en frustratie had voorkomen kunnen worden als de gemeente lering had getrokken uit al die fouten. Het leidt er namelijk toe dat de bewoners de politiek niet meer vertrouwen. Die schade had voorkomen kunnen worden als er iemand op het stadhuis was geweest die specifiek verantwoordelijk is voor het participatieproces en daar, al bij aanvang van een project, adviezen over geeft."
En daar wringt nu juist de schoen volgens BPA. Kuijper: "Sinds het expertisecentrum is wegbezuinigd is op het stadhuis geen aanspreekpunt meer op het gebied van participatie. Tijdens één project kregen bewoners te maken met maar liefst zeven verschillende managers. Zeven! Natuurlijk voelen die zich ongelukkig daarbij. Er moet iemand met gezag, gezicht en gewicht worden aangesteld die het fenomeen 'participatie' binnen de gemeente bewaakt. En het college adviseert en vooraf toetst of participatie wenselijk is en zo ja, hoe die het best kan worden georganiseerd. Denk erom: participatie is basis van democratie."

Floriade
De Leeuw: "Er loopt echt geen kwade genius op het stadhuis die probeert de bewoners zo onwetend mogelijk te houden. Want laten we duidelijk zijn: de meeste participatietrajecten lopen goed. Maar bij moeilijker trajecten is er gewoon geen plan, geen handleiding, om de participatie in goede banen te leiden. Niemand denkt er aan. Dat is gewoon suffigheid. En dat leidt tot irritatie en argwaan bij bewoners."
"Eigenlijk vind ik het knap dat de gemeente die Waterwijkers zo boos heeft gekregen", vult Kuijper aan. "Want ze zijn helemaal niet tegen de komst van het appartementencomplex. Ze zijn boos over de manier waarop er met ze is omgegaan. Met alle ellende van dien."
Ook de boze bewoners van Filmwijk die protesteerden tegen de Floriade, zijn door onkunde op de kast gejaagd, stelt het BPA. Kuijper: "Die bewoners wilden alleen maar dat hun groene uitzicht niet verpest zou worden. Maar wat doet de gemeente? Die haalt in het participatietraject direct het volledige Masterplan er bij. Dan heb je juist weer tevéél inspraak. Dat boeit die mensen helemaal niet. De inspraak had beperkt kunnen blijven tot dat uitzicht."

Artikel geplaatst op: 11 februari 2020 - 08:39

Gerelateerd

Delen